/ iStock/Getty Images
Броят на служителите в генералните консулства на Русия в Чехия и на Чехия - в Русия ще остане без промени на фона на дипломатическия конфликт между двете страни. Това заяви чешкият външен министър Якуб Кулханек в интервю, поместено във в. "Блеск", предаде ТАСС.

Словакия обяви за персона нон грата трима руски дипломати в знак на солидарност с Чехия

"Взаимните мерки с цел изравняване на броя служители в посолствата в Москва и Прага засега не засягат консулствата", посочи той. Руските генерални консулства в Чехия се намират в Карлови Вари и Бърно, а чешките в Русия - в Санкт Петербург и Екатеринбург, напомня агенцията.

Чехия и Русия ще имат по 32 души персонал в посолствата в Москва и Прага - 7 дипломати и 25 административно-технически служители, отбеляза Кулханек. Той не изключи възможността за увеличаване на тази бройка в бъдеще, но само въз основа на принципа за паритет.

ЕС: Непропорционална е руската реакция на изгонването на дипломати от Чехия

"Президентът на Чехия Милош Земан подкрепя действията на кабинета и на чешката дипломация във връзка с разкритията, засягащи експлозиите в складове за боеприпаси в с. Върбетице през 2014 г.", заяви Якуб Кулханек.

Той информира, че в момента му е предоставена засилена полицейска охрана, каквато има също първият вицепремиер и вътрешен министър Ян Хамачек.

Според Прага, Москва е замесена в случая с експлозиите. Руската дипломация решително протестира срещу тези обвинения, припомня агенцията.
БТА