Бразилският президент: Кастро скоро ще поеме политическата си роля
Бразилският президент: Кастро скоро ще поеме политическата си роля / снимка: БГНЕС
Кубинският лидер Фидел Кастро е с бистър ум и достатъчно здрав, за да поднови политическата си роля в Куба, заяви бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че Фидел много скоро ще поеме отново политическата си роля в Куба, историческата си роля в Куба и в глобализиращия се свят", каза Лула пред журналисти на международното летище в Хавана след двучасова среща с Кастро и в края на 24-часовото си посещение на острова. На летището бразилските журналисти получиха снимки от срещата.

На тях Фидел Кастро изглежда в сравнително добро състояние, посочва Ройтерс. На едната е седнал във фотьойл, облечен в анцуг, и разговаря с Лула. На втората се е усмихнал широко, позирайки пред бразилския президент за снимка. Това са първите снимки с кубинския лидер от октомври миналата година, когато той бе показан по време на среща с неговия приятел и съмишленик, президента на Венецуела Уго Чавес.

Кастро, на 81 години, не е виждан публично от юли 2006 г., когато му направиха коремна операция. Здравословното състояние и лечението му са държавна тайна.