Премиерът на България Бойко Борисов
Премиерът на България Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент, съобщава правителствената прессулжба.

Премиерът ще информира евродепутатите за напредъка и резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС по основните приоритети: европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа и цифровата икономика и уменията на бъдещето. Преди участието в пленарната сесия, министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

България предаде на Австрия председателството на Съвета на ЕС

На 30 юни България предаде ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на Австрия. В церемонията, която се състоя в Алпите, участваха премиерите на двете страни – Бойко Борисов и Себастиан Курц, в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Бойко Борисов Австрия
пресцентър, Министерски съвет

Преди символичното предаване на председателството Бойко Борисов, Себастиан Курц и Доналд Туск проведоха среща и разговаряха за резултатите, постигнати по време на Българското председателство и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрия. Българският министър-председател благодари за конструктивния диалог в Съвета, като даде възможност да се поднови вниманието върху Балканския регион.

Туск: България изпълни прекрасно и ефективно задачата си на председател

Австрийското председателство ще продължи линията на българското, като ще акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната имиграция, конкурентоспособност чрез дигитализация, и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа.

Павлова на финала на Европредседателството: Мисията ни беше изпълнена успешно

След 1998 и 2006 г. Австрия поема за трети път Европредседателството и то в годината, когато се навършва един век от основаването на Австрийската република.

Галъп: Българите с по-скоро положителна оценка за европредседателството

За България приключва първо европредседателство. Страната ни бе домакин на 284 събития, за които пристигнаха 36 000 делегати.
Най-очакваното събитие беше срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се проведе на 17 май в София.

Лидерите от ЕС и Западните Балкани си направиха обща снимка при срещата им на 17 май в София
Лидерите от ЕС и Западните Балкани си направиха обща снимка при срещата им на 17 май в София/БГНЕС, архив

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Очаква се министър-председателят Борисов да представи отчет за дейността на кабинета в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС на 13 юли.