Боевете между пакистанската армия и екстремисти взеха 195 жертви
Боевете между пакистанската армия и екстремисти взеха 195 жертви / снимка: BGNES

Броят на убитите в тридневни ожесточени боеве между пакистанската армия и екстремисти близо до границата с Афганистан достигна 195 души, съобщи Асошиейтед прес.

При боевете в района на Северен Вазиристан са загинали 150 екстремисти и 45 войници, се съобщава в комюнике на армията.

Силите за сигурност отхвърлиха предложението на екстремистите за прекратяване на огъня и ще продължат наказателните действия до пълно възстановяване на спокойствието в района, където са силни групировките, поддържащи талибаните и Ал Кайда.

Боевете съвпадат с усилията на президента Первез Мушараф да си осигури втори мандат с обещания за засилване на усилията на Пакистан в борбата срещу тероризма.

Други 50 екстремистки и 20 войници са били ранени по време на боевете, започнали в неделя. По време на сблъсъците армията използва хеликоптери и реактивни самолети за бомбардиране на военни цели.

Армията е установила контакт с 35 войници, обявени за изчезнали вчера, когато екстремистите атакуваха постове на службите за сигурност и патрул, но продължава да издирва десетина други.

Армията няма данни за цивилни жертви, въпреки че официален представител каза вчера, че около 10 цивилни са загинали, след като домът им е бил улучен от снаряд. Не е ясно кой е изстрелял снаряда.

Пакистан изпраща войски за първи път в полуавтономния граничен регион. След ръководеното от САЩ нахлуване в Афганистан през 2001 г. избягали талибани и бойци от Ал Кайда намериха убежище там.

За последните три месеца има над 250 загинали и ранени от службите за сигурност на Пакистан, предимно в самоубийствени атентати. Правителството се стреми да постигне освобождаването на повече от 200 войници, заловени в Северен Вазиристан в края на август.

През изминалата нощ няколко взрива отекнаха на един от пазарите в района на град Малаканд в Северозападната гранична провинция, съобщи ИТАР-ТАСС. Няма пострадали хора, но са унищожени десетки сергии за дискове с музика и видеозаписи. Полицията предполага, че взривовете са дело на поддръжници на талибаните, които се борят срещу западното влияние над младежта.