Бизанти: Все още не сме запознати с обвинителния акт
Бизанти: Все още не сме запознати с обвинителния акт / netinfo

Възможно е СПИН-процесът срещу българските медици да се води в грубо нарушение на либийското процесуално законодателство, тъй като все още страните по делото не са запознати с новия обвинителен акт. Възможно е също такъв документ въобще да не съществува. Това разбраха българските журналисти в Триполи, след като адвокат Осман Бизанти не отговори на нито един от многократно зададените му въпроси: виждал ли е новият обвинителен акт, какво съдържа той, и има ли въобще такъв документ.

Адвокат Осман Бизанти бе изчерпателен във формулировката на обвиненията срещу българските медици, но не и с обяснението запознати ли са със съдържанието на обвинителния акт, който е много по-подробен и всъщност разкрива тезата на прокуратурата, кой какво е извършил, как, кога и с какви мотиви. На практика без обвинителен акт не може да бъде насрочен процес. След пет заседания на Наказателния съд в Триполи новият обвинителен акт все още не е прочетен в съдебната зала. До този момент българската стара не е правила превод на такъв документ, нито разполага с такъв документ.

Либийският защитник нито веднъж не отговори конкретно на въпроса, ако има нов обвинителен акт, то какво е неговото съдържание. Единственото нещо, което Бизанти уточни е, че доктор Здравко Георгиев, който бе посочен в стария обвинителен акт като основен снабдител на медицинските сестри с банки заразена кръв, след възобновяването на процеса не фигурира в тази схема и се счита за оневинен. Как при това положение прокуратурата е построила новата си теза това либийският защитник не можа да обясни.

Пет заседание вече минаха, така и не знам в какво съм обвинен, тъй като обвинителният акт не е прочетен. Аз не съм го виждал, защитата също не го е виждала, заяви д-р Здравко Георгиев. Иначе адвокат Осман Бизанти обясни, че в списъка на свидетелите на защита, които той очаква да се явят в съда на следващото заседание на 8 юли са лекари от болницата, в която са работили българските медицински сестри, техни някогашни колеги, както и родител на заразено със СПИН дете. Дори на 8 юли те да не се явят в съдебната зала тяхното отсъствие може да бъде в наша полза, обясни Бизанти.

Той допълни, че крайното решение на Наказателния съд не е предсказуемо, тъй като предстои съдът да изслуша либийските експерти, които са изготвили доклада за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази. Бизанти прогнозира, че ще има още три-четири заседания, с уговорката, че във всеки един момент може да се случи обрат в процеса.