Джордж Буш-младши честити на Байдън победата още преди Тръмп да започне да я оспорва в съдилища и пред медиите
Джордж Буш-младши честити на Байдън победата още преди Тръмп да започне да я оспорва в съдилища и пред медиите / getty images
Бившият президент на САЩ от Републиканската партия Джордж У. Буш ще присъства на церемонията на Джо Байдън по встъпване в длъжност като президент на Съединените щати, предаде Франс прес, като се позова на изявление на говорител на Буш.

"Президентът (Буш) и госпожа Буш нямат търпение да се завърнат на Капитолия, за да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на президента Байдън и на вицепрезидентката Харис", написа в Туитър Фреди Форд, говорител на Джордж У. Буш.

"Да присъстваш на мирното предаване на властта е силен момент на нашата демокрация, който никога не излиза от мода", каза още Форд, намеквайки за отказа на президента Доналд Тръмп да се признае за победен на президентските избори, произведени през ноември миналата година.

Джордж У. Буш поздрави Джо Байдън за победата му веднага след обявяването на победата му, припомня Франс прес.

"Въпреки политическите ни различия, знам, че Джо Байдън е добър човек, който спечели възможността да управлява и да обедини страната ни", заяви Буш в изявление.

Позицията на семейство Буш се превърна в новина, защото настоящият президент от Републиканската партия Тръмп упорито отрича победата на Байдън на изборите. Това доведе до сериозно разцепление в самата Републиканска партия, като на днешното заседание на Конгреса се очаква републикански сенатори да оспорят официално изборните резултати от президентските избори.

Източник: БТА