Бившият американски полицай Дерек Шовин обжалва присъдата си от 22,5 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 г. Това става ясно от огласени вчера съдебни документи, предаде Франс прес.

Дерек Шовин подаде апелативна жалба срещу 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правосъдието в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса.

Полицаят, причинил смъртта на Джордж Флойд, поиска да бъде освободен условно от затвора

Присъдата му бе посрещната с облекчение в страната, която се страхуваше от ново нажежаване на атмосферата, ако той излезе свободен от съдебната зала.

Преди Шовин само десетина полицаи в САЩ са били наказвани със затвор за убийства, извършени при изпълнение на служебните си задължения.

Протести в САЩ след ново убийство на чернокож от полицията

На 25 май 2020 г. 44-годишният бял полицай Дерек Шовин решава да арестува Джордж Флойд, заподозрян, че е купил цигари с фалшива банкнота от 20 долара. Заедно с още трима колеги той го просва по корем и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо десет минути въпреки хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, дори когато пулсът на задържания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвиква масови протести срещу расизма и полицейското насилие. Шовин неизменно уверява, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни заподозрени.
БТА