/ iStock/Getty Images
Бившият бял полицай, причинил смъртта на чернокожия Джордж Флойд при арест в САЩ през май миналата година, поиска да бъде освободен условно от затвора, като бъде приспаднато времето, което вече е прекарал в ареста. Прокуратурата от своя страна настоява Дерек Шовин да остане зад решетките 30 години, предадоха световните агенции.

Обвиниха четиримата бивши полицаи заради смъртта на Джордж Флойд

В съдебни документи 45-годишният Шовин казва, че е допуснал грешка, воден от добри намерения. Той иска да бъде взето предвид и чистото му досие.

Дерек Шовин притискал близо десет минути с коляно към земята врата на 46-годишният Флойд при арест в град Минеаполис, щата Минесота, на 25 май миналата година. Той обаче твърди, че просто е изпълнявал служебния си дълг, помагайки на свои колеги да задържат чернокожия, чиято смърт предизвика вълна от протести в цялата страна срещу расизма и полицейското насилие.

Адвокатка подаде молба за посмъртно помилване на Джордж Флойд

Прокуратурата обаче поиска бившият полицай да бъде осъден на 30 години затвор за "отвратителното малтретиране", на което е подложил Джордж Флойд, и за "изключително жестокото" си поведение.

Присъдата ще бъде произнесена на 25 юни.

На 20 април съдебно жури призна Шовин за виновен по три обвинения, включително в убийство от втора и от трета степен. Докато чака присъдата си, бившият полицай е държан в затвор с максимална сигурност в щата Минесота.
БТА