/ Gulliver, Getty Images
Федерално съдебно жури обвини четиримата бивши полицаи, участвали в ареста и смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, в нарушаване на конституционните права на чернокожия мъж, предаде Асошиейтед прес.

В обвинителния акт са посочени имената на Дерек Шовин, Томас Лейн, Джей Кюн и Ту Тао. Шовин, Тао и Кюн са обвинени в нарушаване на правото на Флойд да не бъде подлаган на неоснователно задържане и прекомерна сила. Четиримата бивши полицаи са обвинени, че не са предоставили медицинска помощ на Флойд. На Шовин са повдигнати обвинения също във връзка с арестуването и притискането на врата на 14-годишно момче през 2017 г.

Лейн, Тао и Кюн се явиха пред федерален съд в Минеаполис чрез видеоконферентна връзка. Шовин не се яви.

Адвокатка подаде молба за посмъртно помилване на Джордж Флойд

Флойд почина на 25 май миналата година. Той бил повален от Шовин, който няколко минути го е притискал към земята с коляно на врата му. Кюн и Лейн също помагали за задържането на чернокожия мъж - според прокуратурата Кюн коленичил върху гърба на Флойд, а Лейн държал краката му. Според прокуратурата Тао не позволявал на минувачите да се приближат и да се намесят.

Миналия месец Шовин беше признат за виновен в убийство във връзка със смъртта на Флойд по щатско дело и сега се намира в затвор в Минесота, очаквайки присъдата си. Другите трима бивши полицаи трябва да се изправят пред съда през август по щатско дело и са освободени под гаранция. След днешното явяване пред федерален съд им беше позволено да останат на свобода.
БТА