/ Gulliver, Getty Images
Адвокатката от американския щат Тексас Алисън Матис е подала от името на семейството на афроамериканеца Джордж Флойд молба за неговото посмъртно помилване по наказателно дело от 2004 г. за притежание на наркотици, съобщи телевизионният канал Кей Ейч Оу Ю.

Мерки срещу „системния расизъм“ в САЩ: Разследват полицията в Минеаполис

След полицейска спецоперация Флойд е арестуван през февруари 2004 г. в Тексас за разпространение на наркотици. Той се признава за виновен и получава присъда от 10 месеца затвор.

Според адвокат Матис, Флойд е признал вина, за да избегне по-тежко наказание, тъй като си давал сметка, че съдът ще приеме за достоверни показанията на полицай Джералд Гойнс, който участвал в операцията, а не неговите.

Признаха бившия полицай Дерек Шовин за виновен за смъртта на Джордж Флойд

По-късно полицаят бил обвинен в убийство на хора по време на друга операция. Освен това, следователи установили, че Гойнс е давал лъжливи показания по дела, към които имал отношение, по време на цялата си кариера. В резултат много наказателни дела, в които Гойнс имал участие, били преразгледани.

По молбата за помилване на Флойд трябва да се произнесе щатски съвет по помилването и условното освобождаване, а след това тя трябва да бъде подписана от губернатора на Тексас Грег Абът.

Седма вечер на протести край Минеаполис заради убит от полицайка чернокож младеж

Молбата на Матис се поддържа и от щатската прокуратура. Смъртта на Джордж Флойд стана причина за масови протести на чернокожи, избухнали миналата година в САЩ, след като на 25 май в Минеаполис вече бившият полицай Дерек Шовин приложи задушаваща хватка при задържането му, в резултат на която малко по-късно афроамериканецът почина.

Въпреки уволняването на четиримата полицаи, участвали при задържането на Флойд, на следващия ден в Минеаполис избухнаха протестни акции срещу нарушаването на правата на чернокожи, имаше сблъсъци с полицията и множество случаи на мародерство и вандализъм, припомня ТАСС.

Седма вечер на протести край Минеаполис заради убит от полицайка чернокож младеж

Безредиците се прехвърлиха и в други градове и щати в САЩ. За възстановяване на реда местните власти бяха подпомогнати от Националната гвардия. В около 40 градове, след които Вашингтон и Ню Йорк, беше въведен полицейски час.

На 20 април съдебни заседатели признаха бившия полицай Шовин за виновен за убийството на Флойд. Присъдата срещу него ще бъде произнесена на 16 юни. Шовин може да бъде осъден на до 40 години затвор.
БТА