/ Gulliver, Getty Images
Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс.

Дванайсетчленен състав от съдебни заседатели призна 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

Делото за убийството на Джордж Флойд е близо до развръзка


При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение".

Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства.

Шовин не се призна за виновен по трите точки на обвинението - а именно непредумишлено убийство втора степен, свързано с умишлено причиняване на телесна повреда, непредумишлено убийство трета степен, свързано с действия, причиняващи явна вреда на околните, и неволно причиняване на смърт поради престъпна небрежност
БТА