Джордж Флойд
Джордж Флойд / Gulliver/Getty Images
Съдебните заседатели в делото срещу полицая, обвинен в убийството на Джордж Флойд, се оттеглиха да обмислят дали Дерек Шовин е виновен за смъртта на афроамериканеца, съобщи Франс прес.

Вчера бе последният ден от разглеждането на делото по същество, в който обвинението и защитата изложиха своите аргументи.

"Трябва да бъдете напълно безпристрастни", заяви съдия Питър Кейхил, който прикани съдебните заседатели "да прегледат доказателствата, да ги преценят и да приложат закона".

Четиридесет и пет годишният бял полицай е съден за убийство, за неволно причиняване на смърт и за умишлено насилие, довело до смъртта на Джордж Флойд по време на арест.

При ареста на 25 май 2020 г. в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие.

"Това е убийство, подсъдимият е виновен по трите точки на обвинението и няма никакво извинение", заяви заместник-прокурорът Стив Шлайкър в заключение на своята обвинителна реч, продължила повече от час и половина.

Но според адвоката на Дерек Шовин, Ерик Нелсън, полицаят е действал по "разумен" начин при ареста на 40-годишния мъж с внушителни габарити.

Нелсън заяви, че Флойд е умрял от сърдечните проблеми, от които е страдал, в съчетание с приетите наркотици - фентанил, който е опиат и метамфетамин, който е стимулант.

По думите му обвинението не е доказало, че полицаят е действал "отвъд рамките на разумното и следователно г-н Шовин трябва да бъде обявен за невинен", каза Нелсън след близо тричасова пледоария.
БТА