Американският град Минеаполис се съгласи да плати 27 милиона долара за уреждане на гражданско съдебно дело, заведено от семейството на Джордж Флойд заради смъртта на чернокожия мъж при полицейски арест, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Градският съвет на Минеаполис обяви рекордната сума, включваща 500 000 долара за квартала, където беше арестуван Флойд.

Бен Крамп, адвокат на семейството на Флойд, каза, че това е най-голямата сума за предсъдебно споразумение по гражданскоправен иск и "изпраща силно послание, че животът на чернокожите наистина има значение и полицейската жестокост срещу цветнокожите трябва да спре".

Преди две години Минеаполис се съгласи да плати 20 милиона долара на семейството на бяла жена, убита от полицай.

Пуснаха на свобода полицаят, обвинен за убийството на Джордж Флойд

Флойд умря на 25 май миналата година, след като по време на арест белият полицай Дерек Шовин притискаше врата му с коляно почти 9 минути. Смъртта му предизвика протести в Минеаполис и в целите Съединени щати.

През юли семейството на Флойд заведе гражданско дело срещу града, Шовин и още трима уволнени полицаи, обвинени за смъртта му.

По-рано тази седмица започна съдебен процес срещу Шовин по обвинения в убийство. По-късно през годината трябва да се изправят пред съда и другите трима полицаи, които са обвинени, че са подпомагали и насърчавали Шовин при смъртта на Флойд.
БТА