Бивша немска терористка на свобода след 24 години
Бивша немска терористка на свобода след 24 години / netinfo

След 24 години лишаване от свобода, часове след полунощ на свобода беше пусната бившата терористка от немската лява екстремистка организация „Фракция Червена армия” Бригите Монхаупт.

Юбилеят от основаването на Европейския съюз не е единствената новина, която идва днес от Германия. Макар и да е засенчено от 50-годишнината на Евросъюза, друго важно събитие се случи в Бавария. Докато цял Берлин празнуваше по клубовете Европейската нощ, бившата терористка от „Фракция Червена армия” беше пусната на свобода след 24 години, прекарани в затвора в Айхах, Бавария.

Съдът в Щутгарт взе решение преди дни, че Монхаупт ще бъде пусната на свобода на 27 март. По-ранното освобождаване на бившата терористка се обяснява с очаквания интерес от страна на медиите. Поради същата причина Върховният съдия на Щутгарт Волфганг Дойшл не пожела да каже къде се очаква да бъде бъдещото местожителство на Монхаупт.

Немското списание „Фокус” обаче твърди, че разполага с информация, че бившата терористка ще се установи в Карлсруе, където може да започне работа като помощник при износител на леки коли.

Бригите Монхаупт е една от водещите сили на ляво-екстремистката терористична организация „Фракция Червена армия” по време на бурните години от 1977 до 1982 година. Фракцията е отговорна за множество убийства на представители на политиката и икономиката в Германия по това време.

По-ранното освобождаване на Бригите Монхаупт предизвика разгорещена дискусия около съдбата на бившите терористи, сред които е и Кристиян Клар, бившият ръководител на „Фракция Червена армия”. Повечето десни депутати в Берлин се застъпват за освобождаването на бившия терористичен лидер, но последната дума ще има президентът на Федерална република Германия Хорст Кьолер.

Историята на Кристиян Клар и Бригите Монхаупт очаквайте следващата неделя в „Пропаганда” по Дарик.