Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс.

Джеф Безос полетя към Космоса (ВИДЕО)

През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на Илон Мъск договор на стойност 2,9 милиарда долара за изграждането на космически кораб, който да върне астронавтите на Луната най-рано през 2024 г., като отхвърли тогава кандидатурите на Блу Ориджин и на подизпълнителя в областта на отбраната Дайнетикс. Тогава Блу Ориджин си партнираше с Локхийд Мартин, Нортроп Гръман и Драпър.

НАСА аргументира решението си с предисторията на Спейс Екс в орбиталните мисии и с други фактори. Според Безос обаче без конкуренция в тази област краткосрочните и дългосрочни амбиции на НАСА относно Луната ще се отложат, в крайна сметка ще струват повече и няма да служат на националните интереси.

Блу Ориджин е внесла протест в сметната палата на САЩ относно възлагането на договора за кораба до луната на Спейс Екс. Становище в тази насока ще има в началото на август. Според Блу Ориджин НАСА несправедливо е отдала приоритет на Спейс екс, като му е позволила да коригира предлаганата цена.

Надпревара: Кой пръв ще полети в Космоса - Ричард Брансън или Джеф Безос

Безос и Мъск са респективно най-богатият и третият най-богат човек на света, според сп. "Форбс". Офертата на Безос към НАСА идва броени дни, след като той летя с още трима души до ръба на Космоса на борда на капсулата Ню Шепард.
БТА