Ричард Брансън
Ричард Брансън / БТА
Джеф Безос и Илон Мъск поздравиха Ричард Брансън за успешния полет до ръба на Космоса, предаде ТАСС.

Безос, който на 20 юли трябва да излети в космоса, поздрави Брансън и в Инстаграм написа, че "очаква с нетърпение да стане член на космическия туристически клуб". Основателят на "СпейсЕкс" Илон Мъск отправи своя поздрав в Туитър. "Моите поздравления, прекрасен полет", написа той.

В неделя Ричард Брансън стана първият милиардер, който достигна границата на Космоса и успешно се завърна на Земята, предадоха световните агенции. На борда на космическия самолет "Юнити- 22", излетял от базата "Спейспорт Америка" в Ню Мексико, бяха още петима души - двама пилоти и трима висши служители на "Върджин галактик".

Ексцентричният бизнесмен Ричард Брансън извърши успешен полет до Космоса (ВИДЕО, СНИМКИ)

"От детството си мечтаех да полетя в космоса, но честно казано, нищо не може напълно да ви подготви за гледката, която се разкрива към Земята от космоса. Това беше нещо вълшебно", заяви Брансън след полета.

Компаниите "Върджин галактик" на Брансън, "Блу ориджин" на Безос и "СпейсЕкс" на Мъск си съперничат на зараждащия се пазар за космически туризъм.

"Тук сме, за да направим космоса по-достъпен за всички. Искаме да направим следващото поколение мечтатели астронавтите на днешния и утрешния ден.

Всички ние на този етап преживяхме най-изключителното събитие и ще се радваме, ако някои от вас също го направят. Ако някога сте имали мечта, сега е моментът да я осъществите", каза Брансън на пресконференцията след полета.



Компанията "Върджин галактик" планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 г.
БТА