Ричард Брансън
Ричард Брансън / Gulliver/Getty Images
Британският милиардер Ричард Брансън няма търпение да полети в Космоса, предаде Ройтерс, като цитира негово интервю.

"Очаквам това с нетърпение от 17 години", казва той от базата в Ню Мексико, където текат последните приготовления за полета на 11 юли.

Корабът "Юнити-22" на компанията му "Върджин галактик" ще излети от Ню Мексико. Заедно с милиардера на борда на "Юнити-22" ще бъдат двама пилоти и още трима души от екипа на фирмата.

Планирано е "Юнити-22" да се отдели от самолета-носител на "Върджин галактик" на височина 16 километра и след това да се издигне до границата с космоса. Там екипажът ще остане в безтегловност за 4 минути, преди да започне спускането към Земята.
 

Пътуването крие присъщите за космическите полети рискове. Прототип на космическия кораб на "Върджин галактик" през 2014 г. се разби по време на тестов полет в пустинята Мохаве в Калифорния. Тогава единият пилот загина, а другият беше тежко ранен.

На въпрос как семейството на Брансън приема полета, милиардерът отговаря, че децата му, които са с авантюристичен дух като него, са развълнували. Съпругата му Джоан го подкрепяла, но била по-сдържана.

С полета на 11 юли Ричард Брансън ще изпревари с девет дни този на американския милиардер Джеф Безос.

Надпревара: Кой пръв ще полети в Космоса - Ричард Брансън или Джеф Безос

Британецът отрича, че двамата се конкурират. "Пожелавам на него и на хората с него всичко най-добро. Очаквам с нетърпение да говорим за пътуването му, когато се върне", казва Ричард Брансън. Двамата милиардери разговаряли преди две-три седмици и взаимно си пожелали всичко хубаво.

Компанията "Върджин" планира два допълнителни тестови полета, преди да започне да предлага редовни търговски полети през 2022 г. Брансън има намерение да продава "редовни" полети от следващата година.
БТА