Ричард Брансън
Ричард Брансън / Gulliver/Getty Images
Британският милиардер Ричард Брансън има амбицията да полети в Космоса с кораба "Юнити-22" на компанията си "Върджин галактик" на 11 юли, съобщиха световните информационни агенции.

Ако графикът бъде спазен, Брансън ще изпревари с няколко дни основателя на "Амазон" Джеф Безос, който обяви, че ще полети в космоса на 20 юли с апарата "Ню шепард" на компанията си "Блу ориджин".
 
"Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме научи никога да не се предавам и да се стремя към звездите. На 11 юли е време да превърна тази мечта в действителност на борда на "Юнити-22", написа Брансън в Туитър.

Това ще е изпитателен пилотиран полет на космическия апарат. Той е от серията "Спейсшип 2", разработена за редовни туристически суборбитални полети. "Юнити" ще излети от Ню Мексико. Това ще е първият полет с двама пилоти и четирима пътници, които ще са от компанията на Брансън.

Според плана "Юнити" ще се отдели от носителя на височина 16 км и ще остане повече от два часа в полет. Така пътниците могат да видят Земята от височина 100 км и да изпитат състояние на безтегловност за няколко минути.

Предвидени са още две изпитания, след което ще започнат редовните търговски полети през 2022 г.
БТА