Стотици протестиращи се събраха в Ереван и щурмуваха парламента
Стотици протестиращи се събраха в Ереван и щурмуваха парламента / IStock
Протестиращи в столицата на Армения Ереван нахлуха в сградата на парламента на страната, съобщи РИА „Новости“. Протестите започнаха след заявлението на премиера на страната Никола Пашинян за сключено мирно съглашение за Нагорни Карабах.
След това участниците в стихийния митинг се събраха на площада пред зданието на правителството. Част от тях се втурнаха в парламента, вижда се в тв репортажите как те чупят стъкла и разбиват техниката в залите.

Според Спутник.Армения протестиращите завзели и кабинета на премиера Пашинян, като охраната там не оказала съпротива.

Протестите започнаха в Ереван малко след като лидерите на Русия, Армения и Азербайджан договориха спиране на огъня в Нагорни Карабах от полунощ срещу вторник. Твърди се, че в центъра на столицата са се събрали хиляди, като към Площада на републиката са се насочили колони с автомобили, които сигнализират с клаксоните си.

Група мъже се насочиха към правителствената вила, където живее премиерът Пашинян и семейството им. Полицаите обявили, че премиерът не е вкъщи, след което последвали сблъсъци между силите на реда и протестиращите.

Опозицията поиска незабавната оставка на Пашинян и кабинета. Самият премиер в обръщение към народа на Армения заяви, че е нямал друг изход, освен подписването на споразумението за Нагорни Карабах.

„Ние трябва да разберем, че нашата армия се сражаваше срещу терористи, втората армия в НАТО (армията на Турция – бел. Ред.) и армията на Азербайджан“, посочи Пашинян, като добави, че се прекланя пред загиналите арменски бойци в Нагорни Карабах. Той се закани, че погромаджиите в Ереван ще бъдат строго наказани за действията си.