Берлинският атентат може да затрудни преизбирането на Меркел

Берлинският атентат може да затрудни преизбирането на Меркел
Берлинският атентат може да затрудни преизбирането на Меркел / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел вече знаеше, че кампанията й за четвърти мандат като лидер на Германия ще бъде най-трудната досега. Смъртоносната атака с камиона на коледния базар може би я направи още по-трудна и вече поляризира мненията. Националистическа партия, която критикува Меркел за приемането на мигранти, веднага се хвана за събитията в Берлин, още преди властите да стигнат до извода, че става дума за атака, като виден неин член обяви 12-те жертви за "мъртъвците на Меркел".

Меркел: Ще бъде отвратително, ако нападателят в Берлин е човек, получил защита от Германия (ВИДЕО)

Нападението в понеделник заплашва също да разпали отново напрежението между Меркел и консервативните й съюзници от Бавария, които остро критикуват нейната миграционна политика и искат таван за броя на пришълците, които Германия ще приеме, а поддръжниците на тези съюзници са важен източник на гласове в изборите.

Меркел посети мястото на терористичната атака в Берлин (ВИДЕО)

Мъжът, арестуван след нападението в понеделник вечерта в Берлин, първоначално смятан за заподозрян, е дошъл от Пакистан и е регистриран като кандидат за убежище в Германия миналата година. Вечерта във вторник обаче той бе освободен поради липса на доказателства за причастност към нападението. Меркел каза, че би било "крайно неприятно", ако нападателят все пак се окаже кандидат за убежище - както за германците, които помагат на бежанците, така и за "многото хора, които наистина се нуждаят от нашата помощ и полагат усилия да се интегрират в нашата страна".

Лидерите из цяла Европа и извън нея внимателно следят политическата съдба на Меркел, след като тя се изяви като маяк на толерантността и защитник на западните либерални ценности на фона на надигащия се на други места популизъм. Електоралната математика все още изглежда много благосклонна към перспективата Меркел да бъде отново канцлер след парламентарните избори, очаквани през септември.

Нейният консервативен блок (ХДС-ХСС) има стабилна преднина в анкетите пред левоцентристките съперници, които не изглеждат в състояние да съберат мнозинство за нова лява коалиция. Националистическата антиимигрантска "Алтернатива за Германия" отбеляза подем миналата година, но нейната често провокационна риторика си остава отблъскваща за повечето германци. Електоралният й рейтинг достигна пика си от около 15 процента, а никоя друга партия не желае да влиза в споразумения с нея.

Спокойствието, с което Меркел посреща кризите, е неин сериозен плюс през последните 11 години като канцлер. Но отминаващата година показа, че личната й полулярност е уязвима най-малкото в краткосрочен план от инциденти, свързани с миграционните проблеми. Анкетите отчетоха спадове след сексуалните посегателства и кражби в Кьолн през предишната новогодишна нощ и след двете летни нападения в Бавария, извършени от кандидати за убежище, които си приписа групировката "Ислямска държава".

Напоследък самата Меркел залага на по-консервативен тон, като казва пред своята партия, че е решена да предотврати повторение на миналогодишния наплив от 890 хиляди мигранти и че подкрепя частична забрана върху покриващи лицето бурки. Тя твърди, че Германия ще продължи да приема хора, които наистина се нуждаят от закрила, но в същото време нейното правителство затяга правилата за предоставяне на убежище и обяви няколко страни за "безопасни", което означава, че хора оттам не могат да очакват да получат убежище.

Меркел бе също движещата сила зад споразумението между ЕС и Турция за пресичане на мигрантския поток и настоява за "национално усилие", така че отхвърлените кандидати за убежище да напуснат Германия. През септември тя изостави оптимистичната си мантра, че "ние ще се справим" с предизвикателството да настаним и да интегрираме мигрантите.

Източник: БТА