Германската канцлерка Ангела Меркел посети мястото на снощната терористична атака в Берлин, придружена от външния министър Франк-Валтер Щайнмайер и вътрешния - Томас де Мезиер. Те почетоха с минута мълчание паметта на загиналите, пометени от тежкия камион на коледния базар в центъра на германската столица, и разговаряха с полицаи, работещи на мястото на снощния атентат.

Меркел: Ще бъде отвратително, ако нападателят в Берлин е човек, получил защита от Германия (ВИДЕО)

После тримата се разписаха в траурната книга, поставена в Мемориалната църква Кайзер Вилхелм, недалече от базара, където загинаха 12 души, а десетки други бяха ранени, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Германската полиция призова берлинчани да бъдат "особено бдителни" след вчерашната терористична атака, като каза, че извършителят може би още е на свобода. "В случай, че забележите нещо подозрително, молим ви, не разследвайте по самоинициатива - това е наша работа", се казва в полицейското съобщение, поместено в Туитър.

Островът на стабилността в Европа е разтърсван от нападения и катаклизми

Според полицейския шеф Холгер Мюнх един или повече извършители на нападението с тежкия камион може още да са на свобода. "Ние, разбира се, сме силно разтревожени и разследваме различни версии", каза той на пресконференция в Берлин в отговор на журналистически въпрос. Мюнх съобщи, че са идентифицирани 6 от 12-те жертви и всички те са германци, но още няма категорична информация за останалите шест.

Атентаторът от Берлин още е на свобода, полицията задържала грешен човек

Малко по-рано от правоохранителните органи признаха, че не са сигурни дали арестуваният заподозрян пакистанец наистина е шофирал камиона, който връхлетя върху посетителите на базара. Пакистанецът отрича да е замесен в атаката. Вътрешният министър Де Мезиер каза преди това, че не е намерено огнестрелното оръжие, с което е убит намереният мъртъв в камиона полски гражданин.

Източник: БТА