Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беше натоварен да състави следващото правителство, в деня след консултации между президента Реувен Ривлин и партиите, които влизат в парламента след изборите на 23 март - четвърти в рамките на две години, предадоха световните агенции.

Взех решението си въз основа препоръките на партиите, които показват, че депутатът Бенямин Нетаняху има по-голяма възможност да състави правителство, заяви държавният глава в телевизионно обръщение. Нетаняху е най-дългогодишният министър-председател на еврейската държава. Той е на власт от 2009 г., но сега е изправен пред трудната задача да излезе от безпрецедентната задънена улица и да събере достатъчно съюзници за правителствена коалиция.

По закон Нетаняху разполага с 28 дни, за да го направи, с възможност за двуседмично удължаване, преди президентът Ривлин да даде мандат на друг кандидат или да поиска от парламента да го избере. На изборите на 23 март нито водените от Бенямин Нетаняху десница и религиозен блок, нито перспективният съюз на опонентите му спечелиха парламентарно мнозинство. Но на вчерашните консултации при президента Нетаняху получи по-голяма подкрепа от опонентите си.

Днешното съобщение на президента Ривлин даде тласък на развитието на двете тясно свързани драми в Израел - за бъдещето на страната и за съдбата на Нетаняху, срещу когото се води подновено днес дело за корупция, отбелязва Асошиейтед прес.

Обвиненията срещу Бенямин Нетаняху затрудниха избора на президента, който трябваше да прецени дали "моралът" трябва да бъде фактор при избора на премиер.

На 23 март партията на Нетаняху "Ликуд" получи на-много гласове, но те не са достатъчни за парламентарно мнозинство от 61 места в Кнесета.

Нетаняху отрича всички обвинения в корупция и заявява, че прокурорите са опитват да повлияят на избирателите и да го отстранят от поста.
БТА