Белият дом: Още няма отговор от Русия на US поканата за участие в проекта за ПРО
Белият дом: Още няма отговор от Русия на US поканата за участие в проекта за ПРО / netinfo

Плановете на САЩ за разполагане на елементи от противоракетен щит в Европа не заплашват мощните ракетни сили на Русия, руснаците още не са отговорили на поканата на САЩ да сътрудничат по този проект. Това заяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу, цитиран от Асошиейтед прес.

Изявлението бе реакция на ракетното изпитание на Русия тази седмица и на силните думи на руския президент Владимир Путин за ПРО и американската политика.

Джондроу посочи, че характеристиките на руските ракети са много по-добри от отбранителните възможности на елементите, които САЩ планират да инсталират в Чехия и Полша.

"Както руснаците добре знаят, нашите елементи от ПРО в Европа ще могат лесно да бъдат надминати от сега съществуващите руски ракетни ресурси", заяви говорителят. Руските ракетни изпитания доказват американската позиция, че силните ракетни възможности на Русия не могат да се сравняват с плановете за ПРО в Европа и няма да се наруши стратегическият баланс в региона, добави Джондроу.

Вашингтон твърди, че десетте ракети прехващачи, планирани да бъдат разположени в Полша, ще имат за цел да защитават САЩ и Европа от възможни атаки от страни като Иран или Северна Корея.