Белия дом дал вътрешен достъп на Катрин Бигалоу за филма й за ликвидирането на Бин Ладен
Белия дом дал вътрешен достъп на Катрин Бигалоу за филма й за ликвидирането на Бин Ладен / снимка: БГНЕС, архив

Американското правителство е уредило на двама холивудски филмови дейци специален достъп до служители, участвали в операцията, при която беше убит Осама бин Ладен, твърди консервативна правна организация, съобщи Ройтерс.

Групата "Джудишъл уоч" е публикувала на своя уебсайт вътрешни документи на Пентагона и ЦРУ за филмовия проект. Според нея материалите са добити съгласно Закона за свобода на информацията.

Документите разкриват контакти на служители от Белия дом, ЦРУ и Пентагона с режисьорката на "Войната е опиат" Катрин Бигълоу и сценариста на филма, спечелил награда Оскар за най-добър филм през 2008 година, Марк Боул.

От материалите става ясно, че Бигълоу и Боул са научили самоличността на командос, участвал с спецоперацията по ликвидирането на Бин Ладен, и са били заведени в строго секретния център, където е била планирана акцията, посочва БТА.

Филмовият проект за операцията, при която през май миналата година беше убит Бин Ладен, предизвика противоречия през 2011 година, когато журналист на в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че създателите на филма планират да го пуснат по кината броени седмици преди изборите на 6 ноември тази година, на които президентът Барак Обама ще се бори за преизбиране. След това планираното пускане на филма беше изместено за декември.

Нито ЦРУ, нито Пентагонът оспориха автентичността на документите. Двете ведомства заявиха, че няма нищо необичайно в контактите им с филмовите дейци.