/ ThinkStock/Getty Images
През последните 72 часа САЩ са отбелязали значителен напредък на украинските сили в южната част на страната, заяви Белият дом, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Във връзка с неотдавнашните критики към украинската контраофанзива, отправени от неназовани официални лица в американски медии, говорителят на Белия дом Джон Кърби подчерта, че "критикуването на партньор и приятел, който се опитва да постигне напредък при кървави, ужасни, жестоки условия, наистина не е полезно" за никого. "Нашият приоритет е да гарантираме, че те са готови да продължат този напредък, че разполагат с необходимите инструменти и техника, че имат необходимото обучение", добави говорителят.

Зеленски за смъртта на Пригожин: В държава, в която един терорист убива друг, ще има трети

"Дори без да се вземат предвид последните 72 часа, никой обективен наблюдател на тази контраофанзива не би могъл да каже, че те не са постигнали напредък", отбеляза Джон Кърби. "В някои области тя е бавна, но те се сражават смело всеки ден", добави бившият адмирал, като обеща, че ще внимава да не коментира украинската стратегия "от дивана (си)".

САЩ са водещият доставчик на военна помощ за Украйна, припомня АФП. През последния месец американските медии цитират военни служители, пожелали анонимност, които критикуват стратегията на Украйна, включително с аргумента, че украинските сили не са достатъчно концентрирани.

Кърби също така заяви, че не е в състояние да потвърди съобщенията, че руските междуконтинентални балистични ракети "Сармат", способни да носят ядрени оръжия, са постъпили на бойно дежурство.
Асен Георгиев, БТА