/ iStock
Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че Сърбия е изпратила 14 камиона с хуманитарна помощ в Украйна, че е готова да приеме още повече бежанци от тази страна и да помогне още повече на украинския народ, съобщи сръбската телевизия РТС.

Ана Бърнабич, която заедно с министъра на европейската интеграция Таня Мишчевич, посланика на Украйна в Сърбия Володимир Толкач и посланика на делегацията на Европейския съюз в Сърбия Еманюел Жофре присъстваха на изпращането на нова пратка хуманитарна помощ за Украйна, каза, че днес се изпраща помощ под формата на лекарства и стоки на уязвимото население на Украйна.

САЩ огласиха нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 250 милиона долара

"Що се отнася до лекарствата, това е всичко, което успяхме да отделим чрез Републиканската здравноосигурителна каса и ще продължим с тази практика. Що се отнася до стоките, това са стоки, които могат да бъдат използвани от хората в Украйна, които загубиха домовете си след взрива на язовира. Това са одеяла, възглавници, дюшеци за спане на пода, но и филтри за пречистване на вода, както и питейна вода.

Общо 14 камиона с хуманитарна помощ тръгват за Украйна през Румъния, каза сръбският премиер. Тя добави, че Сърбия непрекъснато изпраща помощ на Украйна. "Изпратихме помощ с енергийно оборудване за украинската електроенергийна система, два най-съвременни медицински автомобила, платихме три милиона евро финансова помощ чрез УНИЦЕФ и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Направихме летни лагери за деца миналото и това лято и спортни рехабилитационни лагери, каза Бърнабич.

По думите й в момента в Сърбия има над 43 000 бежанци и разселени лица от Украйна. "Готови сме да приемем повече и ще се опитаме в партньорство с ЕС да помогнем и подкрепим още повече украинския народ в тези трудни обстоятелства. Надяваме се на мир в Украйна и на европейския континент", каза Бърнабич.

Посланикът на Украйна в Сърбия Володимир Толкач каза, че народът на Украйна високо цени това, което Сърбия прави за тази страна и посочи, че общата цел на двата народа е живот в ЕС. Той каза, че хуманитарната пратка, която днес ще замине за Украйна, се състои от необходими неща за жените, децата и възрастните хора в Украйна. Толкач използва възможността да благодари на народа и правителството на Сърбия, президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич за 14-те камиона, които превозват вода, одеяла, лекарства и различни медицински консумативи за гражданите на Украйна. Той също така посочи, че много хора от Украйна са дошли в Сърбия през последния период и че местното население ги е посрещнало повече от топло. "Нашата цел е да живеем в мир и задружност. Общата цел е животът в ЕС", подчерта той.  Солидарността на Сърбия с украинския народ ще бъде запомнена, посочи посланикът.

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Сърбия Еманюел Жофре поздрави днес Сърбия за изпращането на 14 камиона, пълни с лекарства и друга хуманитарна помощ за Украйна, като каза, че това е конкретен жест на солидарността на Сърбия с украинския народ. "Почти 80 милиона граждани на Украйна се нуждаят от пряка помощ. Наскоро премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и аз, заедно с посланика на Украйна Толкач, изпратихме няколко камиона с електронно оборудване, което беше необходимо за електрическата енергийна система на Украйна. Искам да поздравя и Сърбия за приемането на украински бежанци“, каза Жофре. Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия каза, че солидарността на Сърбия днес е важен жест и че тази помощ ще бъде запомнена.
Светла Митева/БТА