/ МО
Страната ни обмисля подготовка на бойни санитари и обучение на наземен състав за F-16
„България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност, за да гарантира свободното и демократично европейско бъдеще на страната“.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на неформалната среща на министрите на отбраната на ЕС.

БСП пита: Има ли планове за даване на зенитни ракетни комплекси на Украйна

В рамките на срещата се проведоха дискусии по отношение приноса на ЕС и ангажиментите му към сигурността на Украйна, както и последиците от руската агресия срещу Украйна на регионално и глобално ниво.

„На фона на продължаващата руска агресия срещу Украйна, усложнена от все по-провокативното поведение на Русия, включително в близост до границите на НАТО и особено в региона на Черно море, важен елемент от тази подкрепа трябва да остане предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили толкова дълго, колкото е необходимо“, бе категоричен министър Тодор Тагарев.

Той подчерта, че страната ни приветства предложението за засилване на подкрепа за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир, който вече е доказал своята ефективност за предоставяне на навременна военна подкрепа на Украйна. „Отдаваме особено значение на запазването на правилата и методологията на Инструмента по отношение на вноските на държавите членки, което гарантира солидарност и приобщаване“, каза още той министър Тагарев.

Министрите на отбраната обсъдиха предложението на Европейската служба за външна дейност за създаването на специален пакет за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир и дългосрочния ангажимент на ЕС към сигурността на Украйна.

Украински медии: България ще помага на Украйна в разминирането на Черно море

Министър Тагарев отбеляза и бързите резултати от прилагането на тристранния подход на ЕС за осигуряването на боеприпаси за Украйна, съобщават от МО. По думите му - в по-широк план подкрепата за Украйна следва да бъде обвързана с продължаващите усилия за укрепване на европейската отбранителна индустрия, включително със съответните стимули за държавите членки. Той изрази увереност, че новите европейски регламенти в подкрепа на производството на боеприпаси и съвместното им придобиване биха помогнали значително за преодоляване на неотложните и критични пропуски в отбранителните способности.

Министърът подчерта значението на ускоряването на работата по проекта за регламент за Европейската програма за инвестиции в отбраната (EDIP), за да се гарантират по-устойчиви инвестиции в отбранителните способности на държавите-членки в дългосрочен план, със съответните стимули, които Комисията ще предостави.

Министър Тагарев изтъкна ролята на военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна (EUMAM) като съществен елемент от цялостната подкрепа на съюза за Украйна в областта на отбраната. Той заяви, че България обмисля разширяване на приноса си към EUMAM в съответствие с нуждите на Украйна с фокус подготовката на бойни санитари, както и принос към обучението на наземен състав за използването на самолети F-16.

Министър Тагарев призова за обединен и координиран отговор на агресивните хибридни действия, провеждани от Русия, включително и елиминиране на разделението на държави, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл редовно използва за внасяне на напрежение в ЕС.

Той също така информира участниците в сесията за скорошната си среща с министър Резников и за решението ни да предоставим 100 бронетранспортьора и съответните резервни части за тях на Украинските въоръжени сили.

Във втората сесия от днешния ден министърът на отбраната потвърди подкрепата на България за евроатлантическия път за развитие на Украйна.