/ Thinkstockphotos
Убедителното мнозинство на турските граждани в Белгия, подкрепили референдума за промени в конституцията на Турция, дава повод на белгийски политици да поставят на обсъждане въпроса за двойното гражданство, съобщават местни медии цитирани от БТА.

Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията

След като близо 78 на сто от участвалите в допитването турци в Белгия са подкрепили конституционните промени, представители на белгийската политическа класа изразяват мнение, че двойното гражданство трябва да бъде премахнато. По официални данни турците в Белгия са около четвърт милион и повечето от тях имат и белгийско гражданство.

Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара

Държавният секретар по убежището и миграцията Тео Франкен използва повода, за да напише в Туитър, че се чувства насърчен в намерението си да забрани външни проповедници да говорят в неразрешени джамии в Белгия. По неговите думи точно подобни духовници са допринесли за резултата от референдума сред белгийските турци. Франкен изразява подкрепа за идеята за отнемането на двойното гражданство, първоначално изразена от депутат от партията Християндемократи и фламандци, която е в управляващата коалиция.

Руски медии: Турция пое опасен курс към султанат

Премахването на двойното гражданство среща подкрепата и на председателя на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер. Той отчита, че има известни законови пречки за подобна стъпка, но ги определя като преодолими.