Турция референдум
Турция референдум / БГНЕС
Референдумът в Турция и рисковете
93315
Референдумът в Турция и рисковете
  • Референдумът в Турция и рисковете
По-голямата част от конституционните промени след референдума в Турция ще влязат в сила на 3 ноември 2019 г., когато ще бъдат проведени едновременно президентски и парламентарни избори, след изтичането на петгодишния мандат на президента Реджеп Таийп Ердоган.

Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара

Някои от промените в основния закон на страната, засягащи съдебната власт и възможността президентът да бъде и партиен лидер обаче ще влязат в сила съвсем скоро, заяви пред „Дарик” експертът по балкански въпроси Любомир Желев.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа в политическата си кариера
 
"Сега Ердоган ще стане партиен президент. В момента премиерът Бинали Йълдъръм е и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В най-скоро време вероятно ще има партиен конгрес, където в тържествена обстановка Йълдъръм ще подаде оставка и т. нар. извънреден конгрес ще избере Ердоган за лидер", прогнозира експертът.

Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията

Той подчерта, че в Турция предстоят важни промени, които ще се реализират още през идните седмици. Те касаят съдебната система. "Броят на конституционните съдии ще бъде намален от 17 на 15 души, като 12 от тях се назначават от президента. Другата промяна касае Върховният съвет на съдиите и прокурорите. Там членовете от 22 се намаляват на 13. Четирима от тях се назначават лично от президента, 7 от Меджлиса, където парламентарната група на Ердоган има мнозинство, а другите двама са правосъдния министър и неговият заместник", обясни Любомир Желев.

Реакциите в Европа след вота в Турция

Според него предстоящите промени в Турция крият редица рискове. "При познатото самочувствие на Ердоган и неговия стил на говорене, заплати, шантажи, рекет включително и към България, конкретни заплахи към Европейския съюз, резултатите развързаха ръцете му", посочи експертът. Според него турците в Европа, гласували на референдума, са осигурили победата на Ердоган. Той уточни, че в Австрия 73%  са подкрепили конституционните промени, в Германия 59,1%. Подобна е подкрепата в страни като Швейцария, Белгия и Дания.