/ Guliver/Getty Images
Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара
93313
Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара
  • Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара
Реджеп Ердоган спечели референдума за увеличаване правомощията на президента в Турция с подкрепата на 25 милиона избиратели. Казалите вчера "да" са с 1,3 млн. повече от гласувалите с "не".
 
Резултатът от историческия по своя характер референдум за промяна в конституцията приключи с победа от малко над 51% за нейния архитект президента Реджеп Таийп Ердоган.
 
Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа в политическата си кариера

Резултатът обаче може да бъде определян и като "Пирова победа", защото както за него, така и за проислямистката консервативна партия, която управлява страната от 15 години насам, срещу промяната на държавното устройство от парламентарна демокрация в засилена президентска власт от неизвестния досега турски тип застана половината от турския народ с близо 49%. Този вот е израз на неодобрението на половината от турските граждани в една личност да бъде концентрирана толкова много власт и е знак, че модерните турци не желаят да се простят с демокрацията си.
 

Guliver/Getty Images


Разликата е само 2% или близо 1,3 млн. гласа при преброени 99% от гласовете, но данните още не са оповестени окончателно от Върховната избирателна комисия.
 
Ердоган: Турският народ взе "историческо решение"

Турският народ прояви много голям интерес към тези безпрецедентни избори. Избирателната активност беше рекордно висока - над 85%.
 
Но независимо, че управляващите бяха впрегнали цялата държавна машина, с всички позволени и непозволени средства в полза на положителния вот, кампанията се водеше при много неравностойни условия, за което докладва и Организация за сигурност и сътрудничество. Даже турската централна избирателна комисия в следобедните часове на изборния ден смайващо оповести решението, че позволява броенето на бюлетините с "Да", на които лисват плик и печат, но са били пуснати в урните, да се считат за валидни.
 
Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията

Голямата опозиционна сила на Народнорепубликанската партия изрази сериозни съмнения за тези груби нарушения и нередности, на които са станали свидетели техни членове на секционните комисии. Въпреки това нейният лидер Кемал Кълъчдароглу еднозначно заяви, че ще уважат народната воля.
 

Guliver/Getty Images

Реакциите в Европа след вота в Турция

Безспорният турски лидер за първи път загуби своята крепост Истанбул, от където тръгва политическата му кариера като кмет на мегаполиса. Президентът загуби и в столицата Анкара, което е оценявано като знаменателно политическо послание.