Турция-ЕС
Турция-ЕС / ThinkStock/Getty Images
Председателят на парламентарната комисия по външни работи в германския Бундестаг Норберт Рьотген обяви, че смята за нужно прекратяването на преговорите с Турция за присъединяването й към Евросъюза.

Пировата победа на Ердоган, президентът загуби вота в Истанбул и Анкара

„Продължаването на преговорите с държава, която се обявява против основните европейски принципи, а именно –върховенството на закона и демокрацията, само по себе си е противоречие”, каза християндемократът Рьотген пред агенция ДПА.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа в политическата си кариера

Според него продължаването на консултациите „би било неискрена крачка”, която ще подкопае доверието към самата Европа. Германският политик изтъква, че тази крачка трябва да бъде последвана „незабавно” от Съвета на Европа.

Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията

Рьотген подчерта, че „само след официално прекратяване на преговорите ще се появи основа и за това значителни части от т.нар. интеграционна помощ да бъдат отменени”.

Реакциите в Европа след вота в Турция

По-рано днес федералният канцлер Ангела Меркел заяви, че референдумът е разкрил дълбокото разделение в турското общество, отговорност за което „носят ръководството на страната и лично президентът Ердоган”.
 
БТА