/ iStock/Getty Images
В следващите месеци е напълно възможно ваксинираните срещу ковид в Белгия да получат допълнителна доза. Това съобщи представител на здравните власти.

Той отбеляза, че засега науката няма ясен отговор дали подсилваща доза ваксина ще бъде необходима за всички имунизирани. По неговите думи Белгия следи основно опита на Израел и САЩ, и ако в тези страни се премине към поставяне на допълнителна доза, белгийските власти ще последват примера. Засега това не се налага, поясни представителят, като се позова на становище на националния съвет по здравеопазване.

Медии в Белгия съобщават, че с въвеждането на сертификатите за COVID като пропуск до някои обществени места броят на желаещите ваксина е нараснал чувствително. Отчита се повишение от 80 на сто в броя на желаещите да се имунизират, чиято възраст е до 30 години. В страната досега са ваксинирани 87 на сто от пълнолетните.

По последни данни смъртните случаи от COVID в Белгия от началото на пандемията преди година и половина вече са достигнали 26 000. В последната седмица средно на ден жертвите на заболяването са 18 и това е повишение с над 50 на сто от средата на октомври, при 131 на сто ръст на заболелите. 
БТА