/ iStock/Getty Images
Епидемичната картина в Румъния, Хърватия и Словения се влошава, което накара властите в тези държави да въведат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. В много от страните на Балканите вече се изисква здравен пропуск за достъп до различни публични пространства, което бе посрещнато с протести на места.

Следват най-важните новини от седмицата, свързани с пандемията от COVID-19 в балканските държави:

РУМЪНИЯ затегна в понеделник противоепидемичните мерки на фона на увеличение на новите случаи на COVID-19 и на смъртните случаи от заболяването. Отново влезе в сила вечерен час между 22,00 ч. и 5,00 ч., а предпазните маски станаха задължителни на всички обществени места. За достъп до несъществени обществени пространства се изисква т.нар. "зелен сертификат", а учениците бяха пуснати в двуседмична ваканция. Новите рестрикции ще се прилагат в цялата страна за период от 30 дни независимо от 14-дневната заболеваемост. Мерките предвиждат магазините и ресторантите да затварят в 21,00 ч. Частните празненства, като сватби и кръщенета, са забранени. Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до хранителни магазини и аптеки не е ограничен, както и църковните служби. Спортните състезания се провеждат без публика, а концертите и спектаклите на открито са забранени. Театрите и кината могат да работят с до 30 процента от капацитета си, но със зелен сертификат. Баровете, клубовете и дискотеките са затворени. Басейните и залите за игри на късмета работят с до 30 процента от капацитета на пространството само с ваксинирани или преболедували клиенти в интервала 5,00-21,00 ч. Най-малко 50 процента от работещите трябва да преминат на дистанционна работа в случаите, когато спецификата на дейност го позволява, гласи нареждането. През седмицата Румъния регистрира няколко денонощия с над 15 000 новозаразени, а смъртните случаи, свързани с ковид, надхвърляха по 500 души дневно. На този фон и заради изискването за представяне на зелен сертификат се засили темпът на ваксинация - в сряда бе поставен рекорд от поставени 150 935 дози от препаратите на Пфайзер/Бионтех, Модерна, АстраЗенека и Джонсън и Джонсън. Националният координатор за ваксинацията д-р Валериу Георгица съобщи, че ваксинационното покритие в страната е 33 процента и изрази надежда интензивното темпо да се запази и през следващите седмици, за да може до края на годината да бъде ваксинирано над 70 процента от населението. През седмицата Сенатът отхвърли законопроект за задължително представяне на зелен сертификат на работното място, но предстои и гласуване в Камарата на депутатите, чийто вот е решаващ в случая.

СЪРБИЯ въведе миналия уикенд зелен сертификат за влизане в затворените пространства на заведенията след 22 ч. Епидемиолозите обаче оцениха тази мярка като недостатъчна и поискаха затягане на рестрикциите. В отговор пред домовете на членовете на Кризисния щаб Предраг Кон и Бранислав Тиодорович бяха организирани протести, които министърът на здравеопазването Златибор Лончар нарече "невиждано безобразие". През седмицата протести срещу зелените сертификати бяха организирани и пред парламента. Новите случаи на заразяване в Сърбия през седмицата се движеха около 6-7000 дневно. Около 30 процента от правените тестове даваха положителен резултат. Премиерът Ана Бърнабич каза, че Сърбия няма да въвежда 24-часов зелен сертификат и препоръча стриктно прилагане на съществуващите противоепидемични мерки и ваксинация. По данни, представени от Бърнабич, над 55 процента от населението на Сърбия е ваксинирано.

Тестовете за COVID-19 в образователната система в ГЪРЦИЯ са задължителни, обяви през седмицата Държавният съвет по повод жалби на родители и учители. В рамките на мерките за ограничаване на пандемията учениците и учителите от начален и гимназиален курс задължително се подлагат на диагностични тестове, гласи решението, срещу което от началото на учебната година имаше редица протести в цялата страна. Гърция регистрира напоследък увеличение на новите случаи, както и на настанените в болница. Агенция АНА-МПА публикува обаче данни, според които в последната седмица положителните тестове са под един процент. В периода 18-24 октомври в страната са направени 1 393 526 лабораторни теста, като при тях процентът на положителни е 1,61 на сто. При тестовете за самодиагностика, които са 1 831 691, процентът е 0,36 на сто. Като се вземат предвид всички изследвания положителните проби са 0,7 процента. С 3,8 на сто са скочили обаче новите случаи във възрастовата група 4-18 години. За разглеждания период те са били 5970 или 27 на сто от всички случаи. Същевременно проучване показа, че противниците на ваксините срещу COVID-19 в Гърция намаляват. Само осем процента от гражданите в Гърция се обявяват за противници на ваксините, сочат резултатите от национално социологическо проучване на Фокус Бари (Focus Bari). Според анкетата 81 процента от гърците са се ваксинирали или планират да го направят. През юни месец този процент е бил 62 на сто.
Според официалните данни, публикувани на Интернет страницата на министерството на здравеопазването, към 27 октомври поне една доза ваксина са получили 6 618 445 души. Напълно ваксинирани са 6 356 674 души. Над триста хиляди са получили трета доза. Някои райони обаче изостават във ваксинационния процес, например Северна Гърция, където се наблюдава и разрастване на епидемията.

ТУРЦИЯ ще популяризира ваксинацията сред младите хора чрез Youtube. По данни на министерството на здравеопазването около 40 на сто от активните случаи в Турция са сред хора на възраст под 23 години. Това е насочило здравното министерство към популяризиране на ваксинацията в тази възрастова група. Министерството планира сътрудничество с ютюбъри, за да насърчи ваксинацията и да разясни пред младите ползата от ваксините. Турция е поставила над 115,86 милиона дози ваксина срещу COVID-19 от началото на имунизационната кампания през януари. Над 48 милиона души са напълно ваксинирани.Президентът Реджеп Тайип Ердоган възнагради усилията на медиците в борбата с пандемията с безплатни карти за градския транспорт до края на годината.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ регистрира вчера 436 нови случая на COVID-19 от направени 2732 теста (близо 16 процента положителни). Здравното министерство съобщи и за седем смъртни случая, с които общият брой на жертвите на пандемията достигна 7098 души. Към днешна дата в Република Северна Македония са активни около 6500 случая на ковид, като повечето са в столицата Скопие. Министерството на здравеопазването съобщи, че към 28 октомври обхватът на ваксинираното население с една доза е 57 процента от пълнолетните граждани, а с две дози са ваксинирани 46 на сто от гражданите над 18 години.

Поради големия брой новозаразени с коронавирус в ХЪРВАТИЯ, Загреб въведе нов режим за болниците, съгласно който всички големи болници в столицата стават COVID центрове. Всеки втори тестван гражданин в Загреб бе позитивен, съобщи в сряда информационният сайт Индекс. През седмицата Хърватия регистрираше по около 4000 нови случая на ковид, а в сряда бе съобщено за рекордните 4571 новозаразени - вторият най-висок брой от началото на пандемията. От 25 февруари 2020 г., когато бе установен първият случай на заразяване в Хърватия, до 28 октомври в страната са потвърдени 458 090 случая. Починалите са 9142. Въпреки че през седмицата бе съобщено за над 3800 заразени ученици и над 500 заразени учители, министерството на образованието обяви, че не планира преминаване към онлайн обучение. Общо 46,78 процента от цялото население вече е ваксинирано срещу COVID-19, а сред пълнолетното население ваксинационното покритие е 52,83 на сто.

Поради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация правителството на СЛОВЕНИЯ реши да въведе по-строги рестриктивни мерки, които ще влязат в сила в понеделник. Всички ученици, които трябва да си правят самостоятелни тестове, за да посещават занятия, ще трябва вече да се тестват два пъти седмично, а не един път. Въвеждат се по-чести по-чести задължителни тествания в здравните и социалните институции, а маски ще трябва да носят всички, включително ваксинираните, ако са в директен контакт с други лица. Собствениците на заведения трябва да контролират ковид сертификатите на посетителите. Епидемичната картина е лоша, движим се към най-лошото състояние в епидемията досега, заяви министърът на здравеопазването Янез Поклукар. Вчера Словения регистрира 2631 новозаразени и 10 смъртни случая, свързани с ковид. Делът на положителните тестове бе 36 процента, докато в сряда бе 38 на сто. Отделенията за ковид пациенти са пълни на 92 процента, съобщи здравният министър и предупреди, че ако ситуацията се влоши, ще бъде въведен частичен локдаун. По официални данни в Словения има 23 748 активни случая на COVID-19. 14-дневната заболеваемост е 1125 на 100 000 души население. Около 53 процента от населението на Словения е напълно ваксинирано.

Въпреки лекото нарастване на новозаразените в АЛБАНИЯ, местните експерти решиха да не променят досега съществуващите противоепидемични мерки, които включват вечерен час от 23 до 6 часа и носене на маски в закрити помещения. Ваксинацията продължава, като бе обявено, че децата над 12 години, които имат здравословни проблеми, също ще бъдат ваксинирани, а хората над 60 години ще получат трета доза ваксина против COVID-19. Имунизирано е вече 34,5 процента от населението. Петгодишно дете стана най-младата жертва на опасния вирус в Албания. Детето обаче е било доста пълно и е починало в болница в Турция въпреки усилията на лекарите първо в родината му, а след това и в чужбина. Същевременно бяха отправени обвинения към албанското правителство относно прозрачността на данните, свързани с пандемията, на фона на обвинения към кабинета на Еди Рама, че занижава броя на заразените и на починалите. Президентът Илир Мета призова за пълно разследване.

Делта плюс вариантът на коронавируса се появи в КИПЪР. Този вариант на коронавируса все още е на ранен етап на изследване, но наблюденията на международните експерти показват, че е около десет процента по-заразен от оригиналния Делта вариант. Оригиналният Делта вариант е бил установен при всичките 279 проби, взети през септември и октомври сред хора, позитивни на COVID-19. Измежду тях са и двете проби с подварианта Делта плюс, съобщи в. "Сайпръс мейл". В сряда делът на положителните резултати от направените тестове за ковид в Кипър бе 0,36 процента. В болници се лекуваха 56 души, от които 18 бяха в тежко състояние. Здравното министерство уточни, че 55,4 процента от хоспитализираните пациенти не са били ваксинирани. Към 27 октомври броят на смъртните случаи, свързани с COVID-19, в Кипър достигна 571, а броят на заразените - 123 908. В кипърската турска част на острова в сряда бяха регистрирани 109 нови случая на заразяване от 17 403 теста (0,6 процента положителни). Общият брой на заразените там бе 22 074 към 27 октомври.

Коронавирусните инфекции в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА се увеличават през последната седмица, като в сряда бяха регистрирани 1099 новозаразени и 27 смъртни случая. Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в страната към 28 октомври е 252 083, а броят на смъртните случаи - 11 477, по данни на Worldometer. В Босна и Херцеговина е ваксинирано около 23 процента от населението.

КОСОВО се похвали с високо ваксинационно покритие срещу ковид сред страните от Западните Балкани, въпреки че държавата започна последна да ваксинира населението си. 47 процента от косовските граждани са получили най-малко една доза от ваксините, а около 38 процента са напълно ваксинирани, сочат представените през седмицата данни.

ЧЕРНА ГОРА е на шесто място по брой на новозаразените с коронавирус сред 52 европейски държави. Черна гора все още държи първото място по брой на заразените на 100 000 жители от началото на пандемията, съобщиха местните медии. Според световните статистически данни Черна гора е на четвърто място в региона с 38,5 процента ваксинирано население. Словения, Хърватия и Сърбия показват по-добри резултати. За момента в Черна гора не се планира затягане на противоепидемичните мерки, тъй като броят на заразените е спаднал с около 25 процента през последните две седмици, а броят на хоспитализираните е намалял с 8 на сто, според данните на здравните власти в страната. Като негативна се отбелязва обаче тенденцията за спад на интереса към ваксинирането в Черна гора.
БТА