Белгиец отложи смъртта си с ден заради мач
Белгиец отложи смъртта си с ден заради мач / screenshot/YouTube

Белгиецът Лоренцо Шонберт отложи собствената си смърт с ден, за да може да гледа любимия си футболен клуб „Брюж”.

Историята за болния мъж и семейството му покърти цяла Белгия и от няколко дни е неизменно сред първите теми в местните медии. Шонберт трябваше да постъпи в клиника за евтаназия, след като получи разрешение доброволно да сложи край на живота си. Въпреки направените му през последните 20 години 37 неуспешни опита за операции, той така не успя да се излекува. Евтаназията е позволена според белгийското законодателство.

От „Брюж” направиха изключителен жест към може би най-верния си привърженик и предоставиха на Шонберт и 7-годишната му дъщеря Дина ВИП билети за мача срещу „Мускрон”. Той получи правото да даде първия съдийски сигнал, а любимият му тим спечели с 3:0 и запази първото място в класирането. 20 000 фенове на стадиона изпратиха с песни и овации Лоренцо Шонберт. Те бяха опънали транспарант, на който пишеше: „Никога няма да си сам, Лоренцо!”.

„Най-съкровеното ми желание се сбъдна. Точно преди да умра видях победа на любимия си тим. Сега съм невероятно щастлив. Това ще бъде безценен спомен за моята дъщеря, която има цял живот пред себе си", написа Лоренцо Шонберт във Facebook.

В понеделник вечерта семейството на Лоренцо обяви, че той е получил смъртоносната си инжекция в клиниката. „Както той ни поръча, ние ще гледаме само напред и нагоре. Там ще има една звезда, която свети. Това ще бъде той. Вечно ще го помним и обичаме. Лоренцо беше смел до последната си минута. До последно държеше нещата под контрол и прекара последните мигове от живота си с хора, които бяха много важни за него”, обявиха от семейството на Шонберт.