/ Istock
Спасителните екипи в Източна Либия са извадили стотици тела от развалините на крайбрежния либийски град Дерна, залят от опустошителните наводнения, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изявления на хуманитарни организации.

По данни на властите броят на жертвите след проливните дъждове и наводнения в североизточните райони на Либия е достигнал 3000 души, като само в град Дерна са загинали до 2000 души.

Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) заяви, че действителният брой на жертвите вероятно е многократно по-висок, предаде АФП/

"Нашите екипи на място все още правят оценка, но от това, което виждаме, и от новините, които идват до нас, броят на жертвите е огромен", каза той пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис.

"Може да достигне хиляди", каза той на английски език. "В момента нямаме точна цифра."

Независими източници бяха съобщили на МФЧК, че броят на обявените за изчезнали лица "досега е достигнал 10 000 души".

"Хуманитарните нужди са много повече от възможностите на Либийския червен полумесец и дори от възможностите на правителството", каза Рамадан.

"Ето защо правителството в източната част на страната отправи международен призив за подкрепа", каза той и добави, че МФЧК също се готви да отправи спешен призив за отпускане на средства за реакция.

Междувременно говорителката на Световната здравна организация Маргарет Харис определи ситуацията в Либия като "бедствие с епични размери".

Средиземноморската буря "Даниел" предизвика опустошителни наводнения в много градове в Източна Либия, но най-тежките разрушения са в Дерна, където проливните дъждове и наводненията скъсаха язовири и отнесоха цели квартали. Правителството в Източна Либия обяви града за бедствена зона.
 
Жители на Дерна разпространиха видеоклипове, показващи големи разрушения. Цели жилищни квартали в града са заличени по протежение на река, която се спуска от планините към центъра на града. Многоетажни жилищни сгради, някога разположени далече от реката, са частично сринати в калта.

Бурята "Даниел" засегна и други райони в Източна Либия, включително град Байда. По данни на властите сред другите пострадали градове са Суса, Марж и Шахат. Стотици либийски семейства са намерили подслон в училища и правителствени сгради в Бенгази и други градове в Източна Либия.

Експертите определиха бурята "Даниел", която през последните дни отне живота на най-малко 27 души, когато засегна части от България, Гърция и Турция, като "екстремна по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа".
Светослав Танчев/БТА, БГНЕС