Майкъл Джордан е емблема на баскетбола по света, най-добрият, най-успешният и най-известният баскетболист на света. "Играта е моят живот. Тя изисква от мен лоялност и отговорност, а ми връща обратно удовлетворение и душевен мир", казва той.

Майкъл Джордан е роден на 17 февруари 1963 година в Бруклин, Ню Йорк.

Израства в град Уилмингтън в Северна Каролина, още от малък спортува и има състезателен дух. Искал да печели всяка игра, която играел. Баща му даже споделя, че има проблем с конкуренцията, защото човекът, когото най-много се опитвал да задмине бил самият той.

Продадоха маратонки на Майкъл Джордан за 33 000 долара на търг

Майкъл учи в университета на Сереверна Каролина, където става ключов играч в баскетболния отбор. Още първата година, след като влиза в отбора, печелят регионалния турнир по баскетбол, като последния кош на финала бил отбелязан от Джордан. Следващите 2 години става играч на годината за университета си.

През горещото лято на 1984-та пък прави първата си поява на Олимпийски игри като част от щатския отбор по баскетбол. Отборът им спечелил златото, а след няколко години на Олимпиадата през 1992-ра година и Майкъл отново помогнал на отбора да спечели златото.

Включват студентски тим в последната биография на Майкъл Джордан

Последната си година в университета напуска, за да се присъедини към НБА, Чикаго Булс го избрали, а той бързо се доказал и излязъл на терена. Първият си сезон отбелязва средно по 28 точки на игра, а за усилията си получава наградата за най-успешен новобранец на годината.

През 1985-та става бакалавър по география и продължава да играе баскетбол професионално. Вторият му сезон обаче бил опропастен от контузия, но през сезона 86-87 се завърнал ударно на игрището, разбивайки рекорди. Станал вторият играч в историята на професионалния баскетбол, който отбелязва повече от 3 000 точки за един сезон.

Майкъл Джордан бил расист на младини

Следващия сезон печели първата си награда за най-добър играч на НБА - награда, която печели общо 5 пъти в кариерата си.

Към края на 80-те Чикаго Булс се установили като един много сериозен и опасен опонент в НБА, а Джордан бил главна причина за това. През 90-та година стигат до финала на първенството, а следващата година освен, че стигат до финала успяват и да победят Лейкърс, печелейки първият си турнир на НБА. Паралелно с това Майкъл става известен със силата, издръжливостта и уменията си да ръководи целия отбор.

През 1992-ра отново печелят шампионата, но Джордан имал други намерения, защото баща му починал. Той се захваща с бейзбол. Начинанието му е меко казано провал.

Въпреки че вече не играел баскетбол, Майкъл си купил част от баскетболен отбор и станал негов собственик и президент. През 2001-ва за малко оставя тези си задължения настрана, защото решава да се завърне на игрището, но след едва 2 сезона отново закачил фланелката на стената заради контузия.

През 2007-ма Джордан отново е в заглавията на медиите, но този път като баща на баскетболист, защото най-големият му син - Джефри Джордан влязал в баскетболния отбор на университета на Илинойс.

През април 2009-та Майкъл получава най-високата чест в баскетбола - влиза в Залата на славата, което било сладко-горчиво изживяване, понеже това означава, че с баскетболната му кариера е свършено.

В момента Джордан не е прекалено далеч от спорта, но само менажира. Освен това има и различни бизнеси, включително няколко ресторанта.Той се занимава и с благотворителност, създавайки ежегоден голф турнир на свое име.

Майкъл Джордан е сочен за най-великият баскетболен играч стъпвал на игрището до ден днешен, за това можем единствено да му пожелаем да се отдаде на почивка, защото определено си я е заслужил!