/ БТА
Бащата на момчето, обвинено, че е ранило с хладно оръжие двама християнски духовници в Австралия, не е видял признаци на екстремизъм у сина си, заяви днес лидер на мюсюлманската общност в страната. Междувременно полицията се готви да повдигне обвинения срещу протестиращите, които се струпаха около църквата в Сидни, където беше извършено нападението, с искане за отмъщение, съобщи Асошиейтед прес.

16-годишното момче е говорило на арабски език за пророка Мохамед, след като рани двама свещеници по време на излъчвана онлайн служба в асирийска църква в понеделник през нощта. И двамата духовници са без опасност за живота.
Паството успя да обезвреди нападателя и да го предаде на полицията.

Гамел Кеир – секретар на Ливанската мюсюлманска асоциация, която е най-голямата ислямска общност в Сидни, заяви, че малко след атаката е прекарал известно време с бащата на момчето в дома им. Семейството е напуснало дома поради страх от отмъщение.
„Бащата беше шокиран. Не е виждал признаци, че синът му се радикализира, освен че все по-малко се подчинявал на родителя си. Но единствено това“, разказа Кеир.

Същевременно той, както и други лидери на мюсюлманската общност в Австралия, обвиниха полицията, че ненужно засилва напрежението, след като обявява нападението в църквата за терористичен акт.

Няколко души са ранени при нападение с нож в църква в Сидни (ВИДЕО)

Полицейският комисар на Нов Южен Уелс Керън Уеб отговори, че нападението има политическа, религиозна или идеологическа мотивация и е целяло да предизвика сплашване.

Според съобщения в местните медии момчето е било осъдено през януари за редица нарушения, включително за притежание на нож, намерение да извърши престъпление, следене, сплашване и увреждане на имущество. То е било освободено под гаранция след  съдебно решение.

Полицията също така разследва поведението на 600 души, събрали се около църквата след нападението, които настоявали полицията да им предаде нападателя. Тълпата замеряше полицаите с тухли и бутилки. Двама полицаи са настанени в болница, а няколко полицейски автомобила са повредени.

Уеб каза, че полицията се опитва да идентифицира извършителите на престъпления по време на безредиците и се очакват скорошни арести.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА