Барак Обама поясни думите си за джамията до Кота нула
Барак Обама поясни думите си за джамията до Кота нула / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама, претегляйки внимателно думите си по един политически взривоопасен въпрос, заяви, че мюсюлманите имат право да построят културен център близо до мястото на атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, без да каже дали смята, че това е добра идея, предаде АП.

По време на посещение вчера във Флорида той поясни изявлението си от предната вечер в Белия дом, което бе изтълкувано като одобрение за плана за издигане на мюсюлмански център близо до Кота нула в Манхатън. 13-етажната сграда ще включва заседателни зали, молитвено пространство, плувен байсен. Думите му предизвикаха критики от консерватори и роднини на жертвите от атентатите, и той побърза да ги поясни вчера, отбелязва Ройтерс.

„Аз не коментирах и няма да коментирам дали е разумно решението да се издигне джамия там", каза Обама пред репортерите, които го придружаваха в пътуването по крайбрежието на Мексиканския залив, отбелязва БТА. „Думите ми се отнасяха съвсем конкретно за правото, което хората в тази страна имат още от времето на основаването й. Това е нейната основололагаща идея", каза Обама.

В речта си в Белия дом завчера той бе казал, че мюсюлманите имат същото право да упражняват религията си като всички останали в САЩ. Това включва правото да построят място за молитви и културен център в частен имот в съответствие с местните закони и разпоредби, заяви Обама.