Байърли: Независимо Косово отваря по-добри възможности и за Сърбия
Байърли: Независимо Косово отваря по-добри възможности и за Сърбия / снимка: Sofia Photo Agency

След време ще стане ясно, че обявената независимост на Косово, която сега не изглежда да допринася за стабилността на района, е отворила по-перспективно бъдеще, не само за косоварите, но и за сърбите като членове на голямото европейско семейство. Това каза американският посланик Джон Байърли пред студенти от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” на среща за НАТО-вските бази в България.

Първият американски дипломат приветства общата декларация на България, Хърватия и Унгария за признаването на Косово и я окачестви като много важна по две причини – че новата балканска държава се признава от съседи и че трите страни много ясно са подчертали подкрепата си за “едно по-силно европейско бъдеще и за Сърбия

Съединените щати приветстват това действие от страна на българското правителство и нашите хърватски и унгарски приятели. Независимостта на Косово може би сега не изглежда като допринасяне за стабилността, защото в момента за съжаление сме свидетели на инциденти с насилие. Но с времето това ще отвори и за косоварите-албанци, и за сърбите едно по-перспективно бъдеще като членове на европейското съобщество.