Президентът на САЩ Джо Байдън ще подпише законопроект за предоставяне на федерална закрила на еднополовите бракове и ще събере хиляди гости в Белия дом, за да отпразнуват това важно законодателно събитие.

Това се случва 12 години след като Байдън - тогава вицепрезидент на Барак Обама, зае публична позиция в подкрепа на еднополовите съюзи, много преди те да станат законни в целите Съединени щати с решение на Върховния съд на САЩ от 2015 г.

След като през юни миналата година Върховният съд - вече значително по-консервативен, отмени дългогодишното право на аборти, законодателите от ляво и дясно се обединиха, за да предотвратят всяка последваща стъпка за ограничаване на правата на еднополовите бракове, от която се опасяват някои.

Окончателното приемане на закона от Конгреса миналата седмица отбеляза рядка проява на единодушие в дълбоко разделения Вашингтон.
По този повод Байдън ще събере на територията на Белия дом група законодатели от Републиканската и Демократическата партии, както и адвокати и ищци по дела за брачно равенство в цялата страна, съобщи говорителката му Карин Жан-Пиер.

Жан-Пиер, която влезе в историята като първия открит гей прессекретар на Белия дом, съобщи също така за " гости музиканти и изпълнения в чест на този исторически закон".

По думите ѝ законът "ще даде спокойствие на милиони ЛГБТКИ+ и междурасови двойки, които най-накрая ще получат гаранции за правата и защитата, на които те и техните деца имат право".

Нарастваща подкрепа

След решението на Върховния съд от 2015 г., с което се узаконяват съюзите в САЩ, стотици хиляди еднополови двойки са сключили брак.
Общественото приемане нарасна драстично през последните десетилетия, като сега проучванията показват, че голямото мнозинство от американците подкрепят еднополовите бракове.

Но някои консерватори и религиозни представители продължават да се противопоставят.

Новото законодателство, известно като Закон за зачитане на брака, не изисква от щатите да легализират еднополовите бракове, но ги задължава да признават брака, стига той да е бил валиден в щата, където е бил сключен.

Той отменя предишното законодателство, определящо брака като съюз между мъж и жена, и също така защитава междурасовите двойки, като изисква от щатите да признават законните бракове без оглед на "пол, раса, етническа принадлежност или национален произход".

В Камарата на представителите 39 републиканци се присъединиха към обединеното демократично мнозинство в подкрепа на законопроекта, докато 169 републиканци гласуваха против. Преди това той беше приет в равномерно разпределения Сенат с 61 гласа срещу 36.
Кого обичате?

Жан-Пиер каза, че Байдън ще подчертае във вторник, че "има още много работа за вършене, за да се защитят ЛГБТИ+ хората в цялата страна".
Говорителката на Байдън припомни, че 80-годишният демократ е сред първите американски политически лидери, които публично подкрепиха еднополовите съюзи на най-високо държавно ниво.

Още през 2012 г. Байдън предизвика вълнение, като открито заяви подкрепата си за еднополовите съюзи, когато Белият дом на Обама все още търсеше най-добрия начин да направи позицията на президента официална, тъй като той се стремеше да бъде преизбран за втори мандат.

"Абсолютно съм съгласен с факта, че мъжете, които сключват брак с мъже, жените, които сключват брак с жени, и хетеросексуалните мъже, които сключват брак с жени, трябва да имат едни и същи права", каза Байдън в телевизионно интервю по онова време.

"Кого обичате? Кого обичате и ще бъдете ли лоялни към човека, когото обичате?" Байдън каза: "Вярвам, че това е вярно. "Именно това е, което хората откриват, какво представляват всички бракове в основата си".

След избирането си през 2020 г. Байдън избра Пийт Бутигиг за свой транспортен министър - първият открит хомосексуалист, утвърден от Сената на пост в кабинета.

И отвъд въпроса за браковете, администрацията на Байдън зае твърда позиция в подкрепа на правата на ЛГБТК - особено по отношение на транссексуалната общност, чийто стремеж към по-големи права се превърна в политически въпрос в страната.

Администрацията въведе полово неутрални паспорти, позволявайки на хората, които не се идентифицират нито като мъже, нито като жени, да изберат пола "Х", и отмени забраната транссексуални да служат във въоръжените сили, въведена при предшественика на Байдън Доналд Тръмп.
БГНЕС, АФП