/ Gulliver/Getty Images
Той набляга на многообразието
Американският президент Джо Байдън обяви първите си назначения на федерални съдии, поставяйки акцент, за разлика от предшественика си Доналд Тръмп, върху многообразието, предаде Франс прес.

50-годишната афроамериканка Кетанджи Браун Джексън е назначена в апелативния съд на Вашингтон, съд, известен с особената важност наделата,гледани в него. Ако бъде утвърдена от Сената, тя ще наследи на поста Мерик Гарланд, който стана министър на правосъдието.

Байдън обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

Името на Кетанджи Браун Джексън редовно се споменава като възможен член на Върховния съд. Ако стане част от него през следващите години, тя ще е първата афроамериканка върховен съдия.

"От общо 11 назначения на Байдън, три са на афроамериканки, предлагани за апелативни съдии. Тези назначения представляват "огромното многообразие по произход, опит и перспектива, които дава силата на нашата страна", подчерта Байдън в съобщение.

Според конституцията на САЩ, президентът предлага пожизнено върховните и федералните съдии, както и съдиите в апелативни и първоинстанционни съдилища. След това тези магистрати биват утвърждавани от Сената.

Джо Байдън: Америка се завръща

По време на своя мандат Тръмп беше изключително активен по дела, които от десетилетия вълнуват консервативните избиратели. В тясно сътрудничество с лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, той назначи във федералните съдилища над 200 съдии с консервативни възгледи.

С идването си на власт той можеше да разчита на Сенат, доминиран от републиканците, които от 2014 до 2016 г. блокираха кандидати, представени от Барак Обама, така че 107 съдийски постове бяха вакантни. 
БТА