Европейският съюз осъди снощи "недопустимата ескалация на насилието и безразсъдният път", избран от военната хунта в Мианма", ден след най-кръвопролитните репресии в страната след държавния преврат на 1 февруари, предаде Франс прес.

В комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел определи деня, в който при протести бяха убити най-малко 107 души, включително седем деца, като "ден на ужас и позор".

"Отново заявявам, че ЕС осъжда безразборното насилие, извършено срещу народа на Мианма, и призовава военните ръководители да се откажат от тези безразсъдни действия. Тази трагедия трябва да спре", се казва в комюникето.

Нови протести в Мианма

Продължаваме да използваме механизмите на ЕС, включително санкциите, срещу извършителите на това насилие и хората, отговорни за отстъплението от демокрацията и мира в тази страна. Извършителите на тези тежки посегателства върху човешките права трябва да отговарят за безчинствата си, допълва Борел.

Американският президент Джо Байдън нарече "абсолютно скандални" репресиите над протестите в Мианма. Той определи ситуацията в страната като ужасяваща, а запитан от журналисти дали САЩ ще наложат санкции заради насилието, отвърна: "Работим по това".

По данни на ООН в събота, когато в Мианма бе отбелязан Деня на въоръжените сили, при протести са били убити 107 души. Според местни медии обаче жертвите са 114. Телевизия, управлявана от армията, съобщи, че са били убити 45 души и арестувани 552-ма.
БТА