Американците ще предприемат много смел ход при посещението на френския президент Еманюел Макрон. Те ще се срещнат с французите в област, в която те отдавна са отлични майстори: вино и сирене, предаде АФП.

Макрон вечеря САЩ

Първата дама Джил Байдън ще предложи най-доброто от Америка на Макрон и неговия антураж на пищна вечеря в Белия дом.

Докато Елисейският дворец разкриваше списъка с подаръците, които Макрон ще предложи на американския си колега Джо Байдън, които включват и луксозна чаша „Christofle“, съпругата на американския президент разкри обстановката и менюто за гала вечерята.

Тя ще се проведе под голяма шатра в градините, на маси, отрупани със свещници и цветя в цветовете на двете държави.

Макрон вечеря САЩ

Ще има омари заедно с говеждо месо, тиквички от градината на Белия дом и торта, наред с други деликатеси.
 

Макрон вечеря САЩ

Но Първата дама особено държи да се сервират американски сирена, включително синьо сирене от северозападен Орегон. То е първият американски продукт, спечелил Световния шампионат по сирене през 2019 г.

Тостовете ще бъдат поднесени с американско пенливо вино, но в чаши, произведени във Франция.

Макрон вечеря САЩ

А водещ на вечерта ще бъде Джон Батист, джаз музикант от Луизиана - бившата провинция, отстъпена от Франция на САЩ, която Макрон ще посети в петък.

Париж обяви, че ще подари на Байдън чаша от „Christofle“, компанията за висококачествена посуда и бижута. Наред с други неща тя е снабдила престижния круизен лайнер "Нормандия".

Макрон вечеря САЩ

Като такава тя е препратка към трансатлантическите отношения. Първото плаване на френския кораб до Ню Йорк е международен триумф през 1935 г.

Френският президент взе със себе си и плоча със саундтрака на филма на Клод Льолуш от 1966 г. "Un homme et une femme“, а самият режисьор е част от френската делегация.

БГНЕС