Окръг Лачин бе отстъпен от Армения на Азербайджан
Окръг Лачин бе отстъпен от Армения на Азербайджан / iStock/Getty Images
Азербайджанската армия съобщи, че се е върнала и в Лачин, третия и последен отстъпен от Армения окръг, граничещ с Нагорни Карабах, предаде Франс прес. "Подразделения на азербайджанската армия навлязоха в окръг Лачин на 1 декември", съобщи азербайджанското министерство на отбраната.

Лачин е последният от трите окръга, които Армения се задължи да върне на Азербайджан съгласно споразумението за прекратяване на огъня от 9 ноември. Преди това бяха върнати окръг Агдам на 20 ноември и окръг Калбаджар на 25 ноември.

Лачин образува буферна зона около самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, в която мнозинството от жителите са арменци. Окръг Лачин се простира по протежение на източната граница на Армения. Известен е най-вече с едноименния коридор, който е единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения и сега се охранява от руски мироопазващи сили с численост 2000 войници.

През шестте седмици интензивни боеве с Армения, в които бяха убити няколко хиляди души, Азербайджан си върна и други четири окръга, които също играят роля на буферна зона. След споразумение между Русия, Армения и Азербайджан, огънят бе прекратен от 10 ноември.

Източник: БТА