Австралийски кораб засече нови сигнали в Индийския океан
Австралийски кораб засече нови сигнали в Индийския океан / БГНЕС, архив

"Австралийски военноморски кораб е засякъл нови сигнали, които съответстват на сигнали от черни кутии на самолет", заяви високопоставен източник, определяйки откритието като "най-обещаващия напредък" в издирването на малайзийския самолет, което продължава почти месец.

Ангъс Хюстън, бивш министър на отбраната на Австралия, който ръководи операцията по издирването, заяви, че спасителният екип вече има един подводен район, в който е фокусирано търсенето. "Обнадеждени сме, че сме много близо до мястото, където трябва да бъдем", посочи той.

Боинг 777 изчезна на 8 март с 239 души на борда. Хюстън определи информацията, получена през последните 24 часа като "много окуражаваща". "В дълбоката океанска вода нищо не се случва бързо", допълни той.

Междувременно се появи информация, че изчезналият преди около месец самолет е избягвал засичането от радари по време на полета си, предаде Си Ен Ен. Телевизията се позовава на източник от правителството на Малайзия.

"Полет 370 е летял във въздушното пространство на Индонезия, след като бе изчезнал от радара на военните от Малайзия. Самолетът може да е избрал маршрут, чрез който би избегнал откриването си", се казва в съобщение на телевизията.

Тези предположения се базират на разчетите на специалистите, които се опитват да разгадаят мистериозното изчезване на машината. Властите на Малайзия вече представиха версията, че самолетът "нарочно е сменял курса", а версията за техническа неизправност на машината бе отхвърлена от специалистите, отбелязва Си Ен Ен.

В неделя бе съобщено, че китайски кораб е уловил сигнали, съответстващи на една от черните кутии на издирвания самолет на "Малейша Еърлайнс".