Атмосфера на страх в Би Би Си позволила сексуалните злоупотреби с деца
Атмосфера на страх в Би Би Си позволила сексуалните злоупотреби с деца / Guliver/Getty Images

Корпоративната култура на Би Би Си и съществуващата атмосфера на страх са позволили злоупотребата с деца, извършвана от най-малко двама звездни водещи, да продължава почти безпрепятствено повече от четиридесет години, предаде ДПА.

Разкритията се съдържат в публикуван днес осъдителен доклад. Проучването е разкрило, че десетки деца, най-малкото от които само на 8 години, са били подложени на сексуални злоупотреби, след като са се срещнали с известния водещ Джими Савил и други известни личности, свързани с Би Би Си.

В Би Би Си редовно са се малтретирали деца

Някои служители са знаели за злоупотребите, продължили от 1959 до 2006 г., но не предупредили ръководството поради "корпоративната култура в британската обществена радиотелевизионна корпорация. Тя не толерирала оплакванията или съобщаването на ръководството на каквото и да, което може да "разклати лодката", според авторката на доклада, бившата съдийка от Апелативния съд Джанет Смит.

В Би Би Си все още съществува атмосфера на страх, добавя Смит. Според нея 117 свидетели, работили за обществената медия, са казали на екипа й, че са чули слухове за сексуални злоупотреби от страна на Савил.

Журналист от Би Би Си беше обвинен в престъпления спрямо деца

"Бяха особено натъжена от факта, че някои свидетели от Би Би Си, които съобщиха доказателства за доклада, поискаха уверения, че имената им няма да бъдат публикувани в доклада, преди да кажат нещо дори отчасти критично към Би Би Си", казва Смит. Според нея причината е, че те са се опасявали от "някакво наказание".

В доклада са посочени 72 жертви, свързани с работата на Савил в Би Би Си. 8 от тях заявяват, че са били изнасилени в сгради на британската обществена радиотелевизионна корпорация.

Лондон разследва 1433 души за сексуално насилие над деца

В доклада са посочени и 21 жертви, подложени на сексуални злоупотреби от водещия Стюарт Хол, след като се срещнали с него във връзка с работата му в Би Би Си. През юни 2013 г. Хол беше пратен в затвора, след като призна, че е посегнал на 13 момичета.

Полицията в няколко области продължава да разследва предполагаемото прикриване на десетки други оплаквания за сексуални злоупотреби с деца, извършени от починалия през 2011 г. Савил.

Източник: БТА