В Би Би Си редовно са се малтретирали деца
В Би Би Си редовно са се малтретирали деца / снимки: Reuters
В Би Би Си редовно са се малтретирали деца
57899
В Би Би Си редовно са се малтретирали деца
  • В Би Би Си редовно са се малтретирали деца

Генералният директор на Би Би Си Джордж Ентуисъл (на снимката в текста) призна пред парламентарна комисия в Лондон, че в най-старата частна медийна корпорация в света вероятно се е ръководело систематично и организирано малтретиране на деца в продължение на 40 години. Сред най-сериозните обвинения е това, че голям брой служители в Би Би Си са знаели за случващото се, но са си мълчали. Ентуисъл се яви пред Комисията за медиите и спорта заради избухналия през септември скандал с покойния телевизионен водещ Сър Джими Савил (на последната снимка в текста), който от 60-те години на миналия век до смъртта си през октомври 2011-а води телевизионни предавания и редовни благотворителни събития за деца. Освен Сàвил, най-малко петима души в структурата на Би Би Си също са заподозрени в организираното малтретиране на малолетни.

Легендарният британски радио- и телевизионен водещ Джими Савил е отличен с почетното звание „Сър” още през 1972-а за своите усилия за благотворителни цели. През 80-те, става известен с телевизионното си предаване по Би Би Си „Джим ще го оправи”, в което сбъдва най-различни желания и мечти на деца, писали писма до него.

В началото на този месец, английската телевизия ITV излъчи документално разследване наречено „Другата страна на Джими Савил”, в което се твърди, че Савил е ползвал именно своя статут като водещ на детски предавания и организатор на благотворителни казуси за лесен и редовен достъп до млади жертви. Бивши колеги на уважавания водещ пък твърдят, че той всъщност никога не се е стараел да крие склонността си към непълнолетни момичета и, че е ползвал влиянието си като медийна звезда за да наложи натиск и на колегите си, и на жертвите си, и на учрежденията, на които е помагал, да си мълчат.

В Би Би Си редовно са се малтретирали деца
netinfo

Излъчването на документалното предаване за него на 3 октомври кара много жени да се свържат с полицията с твърдения, че са били негови жертви. Пред парламентарната комисия Джордж Ентуисъл нарече обвиненията „ужасяващи” и призна, че много от тях вероятно ще се окажат верни.

Вълната от обвинения срещу Савил накара лондонската полиция да започне разследване срещу покойния Джими Савил преди дни. Получени са 200 сигнала в 14 областни полицейски звена из цяла Великобритения. Жертвите твърдят, че са били малтретирани от Савил когато са били на възраст между 13 и 16 години. Освен Савил, от Скотланд ярд разследват между 5 и 10 бивши и настоящи служители на Би Би Си за същото престъпление. Една от версиите е, че те са били част от организирана педофилска мрежа в Би Би Си, призна Ентуисъл пред парламентарната комисия.

Скандалът избухна с цялата си сила тази седмица, когато шефът на едно от най-уважаваните новинарски предавания в Би Би Си подаде оставка след като стана ясно, че е знаел за обвиненията срещу Савил още преди година. Питър Рипън до снощи беше главен редактор на новинарската и анализаторска емисия Newsnight. Стана ясно, че през декември миналата година е прекратил вече започнало разследване от негови журналисти по случая Савил, а това се е запазило в тайна.

Според главния международен редактор на Би Би Си Джон Симпсън, това е най-големият скандал в историята на Би Би Си, който подронва достоверността и авторитета на корпорацията.

„Това е най-сериозната криза, която помня през 50-годишния ми стаж в Би Би Си. Не мисля, че компанията се справя добре със случая. Нашата организация разчита на доверието, което нашите зрители и слушатели имат в нас. Да загубим това би било много опасно”, коментира Симпсън.

В Би Би Си редовно са се малтретирали деца
netinfo

Разследващото предаване на Би Би Си „Панорама” пък снощи излъчи собствено разследване по случая с колегите си от Newsnight. Питър Рипън се обоснова с това, че е спрял разследването срещу Савил защото е нямало достатъчно доказателства срещу водещия. В същото време, обаче, се носят слухове, че самият Рипън е бил под натиск от своите началници, сред които е бил и Джордж Ентуисъл. По време на прекратеното разследване на Newsnight, Ентуисъл е подготвял серия от възпоменателни предавания за постиженията на Джими Савил, които е трябвало да се излъчат през коледния сезон на 2011-а.