Атакуват последната крепост на ислямистите в Сомалия
Атакуват последната крепост на ислямистите в Сомалия / netinfo

Сомалийски и етиопски войници обсаждат от сушата последната крепост на ислямистите в най-южната част на Сомалия, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на официални представители в столицата Могадишу. В операцията участват и американски части, намиращи се на кораби край брега на последната част от сомалийска територия, намираща се все още под контрола на ислямистките милиции.

Американски дипломат заявил пред АП, че е много вероятно до края на месеца в Сомалия да бъдат разположени африкански мироопазващи сили.

Бойците на ислямисткото движение "Съюз на ислямските съдилища", които се опитаха да вземат властта в Сомалия и да наложат ислямски религиозен режим по подобие на талибаните в Афганистан, бяха прогонени на практика от цялата територия на страната. Въпреки сериозния военен провал, движението заплашва с партизанска война "по иракски модел", посочва АП.

Министерството на вътрешните работи на Сомалия съобщи, че хиляди членове на ислямистките милиции все още се укриват в Могадишу и в околностите на столицата. Властите се опасяват, че е възможно Съюзът на ислямските съдилища да предприеме ограничени действия с намерението да предизвика нестабилност в столицата.