Аштън Картър: САЩ и Турция ще нанесат „трайно поражение” на „Ислямска държава”
Аштън Картър: САЩ и Турция ще нанесат „трайно поражение” на „Ислямска държава” / Guliver/Getty Images

САЩ и Турция са се договорили в Анкара по време на посещение на американския министър на отбраната Аштън Картър да поддържат "тясна координация" с цел "нанасяне на трайно поражение" на групировката "Ислямска държава", предаде АФП, като се позовава на съобщение на Пентагона.

Американският министър на отбраната се срещна с турски ръководни представители, включително с президента Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм, по време на кратка визита в Турция, която е ключов съюзник във войната срещу ИД.

Двете страни се договориха да поддържат чести контакти по целия комплекс от общите им интереси, по-специално тясна координация и постоянна прозрачност в усилията на коалицията за нанасяне на трайно поражение (на ИД), се посочва в съобщение на Пентагона.

 

Турски самолети са участвали в офанзивата срещу Мосул

След като войната срещу джихадистите навлезе в решителна фаза в Ирак с битката за отвоюване на Мосул, САЩ следят с безпокойство напреженията между Анкара и Багдад. Анкара настоява да участва в сегашните операции за освобождаване на Мосул от ИД, но Багдад е твърдо против това.

В този спор между съюзниците си Вашингтон иска от Анкара да не се включва във военни операции в Ирак без предварително съгласие от страна на Багдад. Зачитането на суверенитета на Ирак е "важен принцип", спазван от всички други членове на коалицията, подчерта Картър пред журналисти в самолета на път за Турция.

Друга чувствителна тема е враждебното отношение на Анкара към сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които обаче до момента са най-ефективният съюзник на САЩ в Сирия в борбата срещу джихадистите. Турската армия обяви, че е убила вчера между 160 и 200 бойци от Силите за защита на народа при въздушни удари в Северна Сирия.

Картър обаче отказа да коментира в самолета на път към Анкара тази информация. Ние не знаем точно какво се е случило, каза той пред журналисти.

Загубата на Мосул може да е край на мечтата за халифат на "Ислямска държава"

Анкара предприе в края на август сухопътна операция в Северна Сирия, изпращайки танкове и военнослужещи в подкрепа на сирийската опозиция, която превзе много позиции, контролирани от ИД.

САЩ и коалицията подкрепиха тази офанзива, която позволи да бъде отрязан достъпът на джихадистите до турската граница. Според Картър турците са постигнали "изключително важна" победа, като отвоюваха миналата седмица заедно със сирийските бунтовници селището Дабик в Сирия. "Те постигнаха впечатляващ успех в тази операция", каза Картър. "Ние ще работим с тях, за да укрепим този граничен район", посочи той.

Осуетеният опит за преврат в Турция създаде напрежения между Вашингтон и Анкара. Турските власти настоятелно искат екстрадицията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото обвиняват в организиране на опита за преврат.

Иракските и кюрдските сили "затягат примката" около "Ислямска държава" в Мосул

При посещение заедно с турския си колега Фикри Ъшък в сградата на турския парламент, която бе бомбардирана в нощта на пуча, Картър е изразил своите съболезнования за "всички, които са загубили живота си, защитавайки демократично избраното правителство на Турция", според съобщението на Пентагона.

След визитата в Турция Картър трябва да посети Обединените арабски емирства, а след това да присъства във вторник в Париж на среща на министрите на отбраната от коалицията, а в сряда - на среща на министрите на страните от НАТО в Брюксел.

Източник: БТА