Иракските и кюрдските сили затягат примката около Ислямска държава в Мосул
Иракските и кюрдските сили затягат примката около Ислямска държава в Мосул / БГНЕС

Иракските и кюрдските сили предприеха днес мащабно настъпление на север и североизток от Мосул, бастиона на "Ислямска държава" в Ирак, в четвъртия ден от офанзивата срещу джихадистите, съобщи главното командване на силите пешмерга на Иракски Кюрдистан.

Лидерите на Ислямска държава бягали от Мосул

Операцията, предприета "в рамките на текущата кампания за прочистване на провинция Ниневия от терористите от Ислямска държава", цели "да затегне примката около ИДИЛ" и ще й нанесе удар на три фронта, след успешното настъпление на юг, се казва в съобщението, цитирано от ДПА. Същевременно шиитските милиции "Хашд аш Шааби" заявиха във Фейсбук, че техните бойци са пристигнали на западния фронт.

Офанзивата срещу Ислямска държава в Мосул напредва по-бързо от първоначално планираното, заяви иракският премиер Хайдер ал Абади. Силите напредват към града по-бързо, отколкото очаквахме и планирахме в нашата кампания, каза Абади чрез видеоконферентна връзка пред участниците в конференцията за политическото бъдеще на Мосул, която започна днес във френската столица.

Бойците на "Ислямска държава" бягат от Мосул към сирийския град Ракка

Има доказателства, че бойците на Ислямска държава вече бягат от града, заяви френският президент Франсоа Оланд, който е домакин на срещата, и подчерта, че трябва да се направи всичко възможно, за да се попречи на прегрупирането им.

Източник: БТА